Sellerin haittavaikutukset

Selleri

Selleri eli varsiselleri kuuluu Apiaceae-heimoon, johon kuuluvat myös porkkanat, palsternakat, persilja ja juuriselleri.

Sen rapeat varret ovat tehneet vihanneksesta suositun vähäkalorisen välipalan, ja se saattaa tarjota monia terveyshyötyjä.

Katso täältä sellerin terveysvaikutukset.

Sellerimehusta on tullut yhä suositumpaa terveystietoisten kuluttajien keskuudessa ja sitä käytetään usein edistämään nesteytystä, vähentämään tulehduksia ja tukemaan yleistä terveyttä.

Selleri sisältää myös runsaasti apigeniinia.

Sellerin liiallinen nauttiminen voi kuitenkin aiheuttaa myös haittavaikutuksia.

Perehdytään nyt siis tarkemmin siihen, mitä ovat sellerin ja erityisesti sellerimehun haitat!

1. Sellerin haittavaikutukset ruuansulatukseen

Selleri sisältää runsaasti mannitolia, sokerialkoholia, jota esiintyy luonnostaan monissa hedelmissä ja vihanneksissa.

Mannitoli toimii osmoottisena aineena, mikä tarkoittaa, että se
pehmentää ulostemassaa imemällä suoleen nestettä (1).

Tästä syystä monet ihmiset raportoivat kokevansa ruoansulatuskanavan haittavaikutuksia, kuten ripulia, sellerin nauttimisen jälkeen.

Vaikka nämä haittavaikutukset yleensä häviävät ajan myötä, ne voivat olla voimakkaampia niillä, joilla on perussairauksia, kuten ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) (2).

2. Sellerin haittavaikutukset munuaisiin

Selleri sisältää runsaasti vettä ja on luonnollinen diureetti.

(Katso myös 10 muuta luonnollista diureettia!)

Munuaisongelmista kärsivien ihmisten tulisi tarkkailla sellerin syöntiä, sillä liiallinen käyttö saattaa rasittaa munuaisia.

Keskustele lääkärisi kanssa sellerin käytöstä, jos olet huolissasi munuaistesi terveydestä.

3. Sellerin yhteisvaikutukset lääkkeiden kanssa

  1. Erityisesti sellerimehu sisältää runsaasti K-vitamiinia, joka on rasvaliukoinen vitamiini ja sillä on keskeinen rooli veren hyytymisessä (1).

    Vaikka tämä ei ole huolenaihe useimmille ihmisille, tiettyjä lääkkeitä käyttävien on ehkä seurattava K-vitamiinin saantia huolellisesti.

    Erityisesti verenohennuslääkkeitä, kuten varfariinia, käyttäviä henkilöitä kehotetaan pitämään yllä tasaista K-vitamiinipitoisen ravinnon saantia, jotta heidän lääkityksensä toimisi tehokkaasti (2).

    Tämä ei tarkoita, että sinun pitäisi poistaa K-vitamiinipitoista ruokaa sisältävät elintarvikkeet ruokavaliostasi. Sen sijaan on tärkeää kuluttaa suunnilleen sama määrä K-vitamiinia päivittäin ja välttää äkillisiä muutoksia ruokavaliossa (3).

  2. Selleri saattaa alentaa verenpainetta.

    Sellerin käyttäminen yhdessä verenpainetta alentavien lääkkeiden kanssa saattaa aiheuttaa liiallista verenpaineen laskua. (4)

  3. Lääkkeet, joita maksa muuttaa (sytokromi P450 1A2 (CYP1A2) substraatit).

    Maksa muuttaa ja hajottaa joitakin lääkkeitä.

    Selleri saattaa vähentää sitä, kuinka nopeasti maksa hajottaa joitakin lääkkeitä.

    Sellerin ottaminen yhdessä joidenkin lääkkeiden kanssa voi lisätä joidenkin lääkkeiden vaikutuksia ja haittavaikutuksia.

    Ennen kuin otat selleriä, keskustele terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, jos käytät lääkkeitä, joita maksa muuttaa. (5)

4. Selleri saattaa herkistää auringonvalolle

Selleri sisältää useita furanokumariineiksi kutsuttuja yhdisteitä.

Nämä kemikaalit aiheuttavat ihon valoherkkyyttä eli herkkyyttä kirkkaalle valolle, erityisesti auringonvalolle.

Yleensä tämä reaktio johtuu intensiivisestä sellerin käsittelystä ja se on yleistä esimerkiksi maataloustyöntekijöillä.

Dermanet New Zealand kertoo kuitenkin, että ”satunnaisesti näiden kemikaalien nauttiminen sellerikeitossa voi aiheuttaa yleistä auringolle herkistymistä; useat ihmiset ovat saaneet vakavan auringonpolttaman syötyään sellerikeittoa ja mentyään sen jälkeen ulos aurinkoon tai solariumiin” (1).

5. Sellerin haittavaikutukset raskauden aikana

Selleriöljy ja sellerin siemenet eivät todennäköisesti ole turvallisia, kun niitä otetaan suun kautta raskauden aikana lääkinnällisiä määriä.

Suuret määrät selleriä saattavat saada kohdun supistumaan ja aiheuttaa keskenmenon. (1)

Pitäydy siis pienissä määrissä raskaana ollessasi.

Vastuuvapautuslauseke:
Yrttitohtori.fi sivusto sisältää ainoastaan yleistä tietoa, eikä ole millään tavoin korvike valtuutetun lääkärin mielipiteille. Varmista aina ennen yrttilääkinnän kokeilua asiantuntijalta (esim. lääkäriltäsi) kokeilun turvallisuus!

Similar Posts

2 Comments

  1. Voinko käyttää sellerimehua kun otan 7 sydänlääkettä päivisin ja 5kpl eturahaslääkettä tämä aiheuttaa ummetusta, joka on kiusallista.

    1. Hei Arto, kannattaa ehdottomasti tiedustella asiasta lääkäriltäsi! Tämä sivusto sisältää ainoastaan yleistä informaatiota, eikä ole korvike terveyden ammattilaisten ohjeille (ja minä en ole lääkäri, ainoastaan yrteistä/terveydestä kiinnostunut bloggari).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *