Mausteita ja inkiväärin juurta pöydällä.
/

Apigeniini

Apigeniini on flavoni ja antioksidanttiyhdiste, jota esiintyy luonnostaan kasveissa. Sitä löytyy hedelmistä ja vihanneksista, kuten persiljasta, sipulista, appelsiineista, teestä, kamomillasta, vehnänversoista ja joistakin mausteista.

Se on keltainen kiteinen aine, jota käytetään tyypillisesti myös vaatteiden värjäämiseen.

Sen vaikutuksia eläimiin on tutkittu perusteellisesti, mutta ihmisillä tehtyjä tutkimuksia on vähän. Apigeniinia koskevissa alustavissa tutkimuksissa on kuitenkin havaittu mahdollisia tulehdusta ehkäiseviä, antioksidanttisia ja syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia (1).

Apigeniinin terveyshyödyt

Yrttejä ja suolaa pöydällä.

1. Apigeniini on antioksidantti

Flavonoidit tunnetaan laajalti niiden antioksidanttisista ominaisuuksista, ja useat tutkimukset osoittavat, että erityisesti apigeniinillä on merkittäviä antioksidanttisia vaikutuksia. Se on myös tehokas tulehdusta ehkäisevä aine verrattuna muihin flavonoideihin.

Antioksidanttivaikutustensa vuoksi flavonia käytetään terveen ikääntymisen edistämiseen ja hyödynnetään ihon terveyden edistämiseen. Paikallisesti käytettävää apigeniinia käytetään jopa aknen torjuntaan ja ihosolujen kasvun edistämiseen. (1)

2. Apigeniini voi lievittää kipua

Tulehdusta ehkäisevien ominaisuuksiensa ansiosta apigeniini pystyy vähentämään tulehdusongelmiin liittyvää kipua ja epämukavuutta.

Näihin ongelmiin sisältyvät: ruoansulatusongelmat, infektiot, sekä immuunivasteen ja migreenin aiheuttama kipu.

Flavonoidien on osoitettu myös vähentävän sytokiinien vapautumista (1), joiden liiallinen vapautuminen voi johtaa sairauksiin.

3. Apigeniini voi tukea sydämen hyvinvointia

Apigeniini tukee sydän- ja verisuoniterveyttä vähentämällä verenpainetta ja tulehdusta. (1) Eläinkokeet rotilla joilla on sydänvaurio, ovat osoittaneet, että sillä on sydäntä suojaavia vaikutuksia.

Eräässä eläinkokeessa havaittiin, että apigeniini suojasi rottia sydänkohtaukselta vähentämällä turvotusta, solukuolemaa ja oksidatiivista stressiä.

Lisää tutkimusta ihmisillä tarvitaan.

4. Apigeniini saattaa tehostaa aivotoimintaa

Apigeniinillä on neuroprotektiivisia vaikutuksia.

Neural Regeneration Research -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että apigeniinillä on kognitiota parantavia vaikutuksia sen antioksidanttisten ja anti-inflammatoristen ominaisuuksien vuoksi. Alzheimerin tautia sairastavilla hiirillä se pystyi parantamaan muistia ja oppimisvaikeuksia (1), ja ihmisillä se hillitsi tulehduksen välittäjäaineita.

5. Apigeniini saattaa auttaa lievittämään ahdistusta ja masennusta

Apigeniini tunnetaan rentouttavista ja rauhoittavista vaikutuksistaan. Sen on osoitettu alentavan kortisolitasoja (1), mikä auttaa ehkäisemään kehon reaktiota krooniseen stressiin.

Tämä selittää, miksi kamomillateellä voi olla suotuisia vaikutuksia ahdistuneisuuteen ja se voi auttaa rentoutumaan ja nukkumaan.

6. Apigeniini saattaa auttaa testosteronitasojen laskuun

Flavonoidien, kuten apigeniinin, on osoitettu viivästyttävän ikääntymisen aiheuttamaa testosteronitasojen laskua miehillä. (1)

Se saattaa jopa lisätä kivesten kykyä tuottaa testosteronia.

Laadukkaalla, hedelmiä ja vihanneksia sisältävällä ruokavaliolla saadaan yleensä riittävästi flavonoideja näiden hyötyjen saavuttamiseksi.

7. Apigeniinin hyödyt ihon terveyteen

Apigeniini parantaa ihon yleistä terveyttä ja toimintaa.

Se parantaa erityisesti epidermiksen läpäisevyysesteen homeostaasia, mikä tarkoittaa, että se parantaa ihon ulkoista immuniteettia (1).

Sen on myös osoitettu mahdollisesti auttavan hoitamaan ja ehkäisemään erilaisia ihosyöpiä sekä sillä saattaa olla kasvaimia ehkäisevä vaikutus (2).

Apigeniinin lähteet

Parhaita apigeniinin lähteitä ovat persilja, kamomilla, selleri, viinipinaatti, latva-artisokka ja oregano. Runsaimmillaan pitoisuudet ovat kuivatuissa kasveissa. (1)

Kuivatussa persiljassa on raportoitu olevan eniten apigeniinia, 45 035 μg/g.

Muita apigeniinin lähteitä ovat:

  • Kamomillan kuivatut kukat, joissa on 3 000-5 000 μg/g
  • Sellerin siemenet, joissa on 786,5 μg/g
  • Viinipinaatti jossa on 622 μg/g
  • Kiinalainen selleri, jossa on 240,2 μg/g.

Vastuuvapautuslauseke:
Yrttitohtori.fi sivusto sisältää ainoastaan yleistä tietoa, eikä ole millään tavoin korvike valtuutetun lääkärin mielipiteille. Varmista aina ennen yrttilääkinnän kokeilua asiantuntijalta (esim. lääkäriltäsi) kokeilun turvallisuus!

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *