Salviaa pöydällä.

Salvia – Terveysvaikutukset ja käyttö

Salviat ovat huulikukkaiskasveihin (joihin kuuluu myös esimerkiksi sitruunamelissa) kuuluva suku, joita käytetään laajalti mausteina ja parantavina yrtteinä ympäri maailman.

Salvia kuuluu samaan heimoon kuin oregano, laventeli, rosmariini, timjami ja basilika.

Salvialla on lukuisia terveysvaikutuksia, jotka edistävät terveyttä ja aivojen toimintaa.

Se sisältää mm. runsaasti antioksidantteja, jotka auttavat vahvistamaan elimistön puolustuskykyä neutraloimalla haitallisia vapaita radikaaleja, jotka ovat yhteydessä kroonisiin sairauksiin. Sen on myös todettu alentavan kolesteroli- ja verensokeritasoja.

Tässä artikkelissa tutustumme tarkemmin salvian terveysvaikutuksiin ja käyttöön!

Salvian terveysvaikutukset

Salvia valkoisella taustalla.

1. Salvia sisältää monipuolisesti antioksidantteja

Antioksidantit auttavat torjumaan vapaita radikaaleja molekyylejä, jotka voivat vahingoittaa soluja ja aiheuttaa syöpää. Salvia sisältää pieniä määriä antioksidanttisia A-, C- ja E-vitamiineja. Salviassa on myös yli 160 erilaista polyfenolia, joka on toinen kasvimateriaalista löytyvä antioksidanttityyppi (1).

2. Salviasta voi olla apua refluksiin

Salvian sisältämät öljyt voivat auttaa rentouttamaan ruoansulatusjärjestelmää. Tämä voi vähentää kouristuksia ja kramppeja sekä auttaa helpottamaan refluksitautia (1).

3. Salvia saattaa auttaa alentamaan verensokeria

Eräässä tutkimuksessa 40 diabeteksesta ja korkeasta kolesterolista kärsivää henkilöä otti salvianlehtiuutetta kolmen kuukauden ajan.

Tutkimuksen lopussa osallistujien paastoglukoosipitoisuus, keskimääräinen glukoosipitoisuus kolmen kuukauden aikana, kokonaiskolesteroli, triglyseridipitoisuus sekä haitallisen kolesterolin pitoisuus olivat alhaisempia (1).

Lisää tutkimusta kuitenkin tarvitaan, eikä salviaa voida vielä todisteiden valossa esimerkiksi suositella hoidoksi diabetekseen.

4. Salvia saattaa tukea muistia ja aivojen toimintaa

Salvia on täynnä yhdisteitä, jotka voivat toimia antioksidantteina, joiden on osoitettu tehostavan aivojen puolustusjärjestelmää (1, 2).

Se näyttää myös pysäyttävän muistiin vaikuttavan kemiallisen viestiaineen asetyylikoliinin (ACH) hajoamisen. ACH-tasot näyttävät laskevan esimerkiksi Alzheimerin taudissa (1, 2).

5. Salvialla on tulehdusta poistavia ominaisuuksia

Salvian tietyillä yhdisteillä näyttää olevan tulehdusta ehkäisevä vaikutus. Eräässä tutkimuksessa tutkittiin salvian erilaisten yhdisteiden vaikutuksia tulehdusreaktioon ientaskun fibroblasteissa (1).

Tutkimuksessa todettiin, että jotkin salvian sisältämistä yhdisteistä auttoivat vähentämään tämäntyyppistä tulehdusta.

Uudemmat tutkimukset ovat myös tukeneet salvian käyttöä hammaslääketieteessä, sen tulehdusta ehkäisevien ominaisuuksien vuoksi (2).

Näiden terveysvaikutusten tueksi tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta.

Lue lisää muista tulehdusta poistavista yrteistä!

Salvian haittavaikutukset

Suun kautta otettuna:
Salviaa käytetään yleisesti elintarvikkeissa ja se on turvallista lääkemäärinä nautittuna enintään 2 kuukauden ajan. Kuitenkin suurina annoksina tai pitkään käytettynä se voi olla mahdollisesti vaarallista. Tiettyjen salvia-lajien, kuten tavallisen salvian (Salvia officinalis), sisältämä tujoni-kemikaali voi aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten kouristuksia ja vahingoittaa maksaa ja hermostoa. Tujonin määrä vaihtelee eri tekijöiden mukaan. (1)

Iholle levitettynä:
Salvia on mahdollisesti turvallista, kun sitä käytetään enintään viikon ajan (1).

Hengitettynä:
Salvian eteerinen öljy on mahdollisesti turvallista hengittää (1).

Salvian käyttö

Salvian terveyshyödyistä pääsee helpoimmin nauttimaan käyttämällä sitä ruuanlaitossa tai vaikkapa erilaisissa smoothieissa.

Salviaa on saatavilla myös voimakkaampina uutteina ja yrttivalmisteina.

Sen miellyttävän tuoksun vuoksi, salviaa käytetään usein myös esimerkiksi saippuoiden ja kosmetiikan hajusteena.

Vastuuvapautuslauseke:
Yrttitohtori.fi sivusto sisältää ainoastaan yleistä tietoa, eikä ole millään tavoin korvike valtuutetun lääkärin mielipiteille. Varmista aina ennen yrttilääkinnän kokeilua asiantuntijalta (esim. lääkäriltäsi) kokeilun turvallisuus!

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *