/

Sellerin terveysvaikutukset

Selleri on rapeavartinen vihannes, joka kuuluu Apiaceae-heimoon. Apiaceae-heimoon kuuluvat myös porkkanat, palsternakat, persilja ja juuriselleri.

Se on saavuttanut suuren suosion vähäkalorisena välipalana, ja siltä löytyy myös moninaiset terveysvaikutukset!

Selleri sisältää runsaasti mm. A-vitamiinia, C-vitamiinia, K-vitamiinia, kaliumia, folaattia eli foolihappoa sekä apigeniinia.

Sen liiallinen nauttiminen voi kuitenkin myös aiheuttaa joitakin haittavaikutuksia, joten liiallisuuksiin ei kannata ryhtyä.

Tässä siis sellerin tutkitut terveysvaikutukset

Sellerin terveysvaikutukset, kuvituskuva

1. Selleri sisältää runsaasti kuitua

Selleri on erinomainen kuidun lähde, varsinkin kun otetaan huomioon sen vähäinen kalorimäärä.

Tämä tekee selleristä loistavan vihanneksen varsinkin niille, jotka tahtovat laihduttaa tai parantaa suolistonsa toimintaa.

2. Selleri sisältää runsaasti tärkeitä antioksidantteja

Suuri osa sellerin terveysvaikutuksista perustuu sen sisältämiin antioksidantteihin.

Antioksidantit suojaavat soluja, verisuonia ja elimiä hapettumisvaurioilta.

Selleri sisältää C-vitamiinia, beetakaroteenia, flavonoideja ja näiden lisäksi ainakin 12 muuta antioksidanttia!

Se on myös erinomainen fytoravinteiden lähde, joiden on osoitettu vähentävän tulehduksia ruoansulatuskanavassa, soluissa, verisuonissa ja elimissä (1).

3. Sellerillä on tulehdusta lievittäviä vaikutuksia

Krooninen tulehdus on yhdistetty moniin sairauksiin, kuten niveltulehdukseen ja osteoporoosiin.

Selleri ja sellerin siemenet sisältävät noin 25 tulehdusta ehkäisevää yhdistettä, jotka voivat tarjota suojaa elimistön tulehdusta vastaan (1).

Yksi tärkeä yhdiste, jota selleri sisältää on nimeltään apigeniini, jolla on perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä rooli tulehdusta ehkäisevänä, antibakteerisena, antiviraalisena ja antioksidanttisena aineena.

Täältä voit lukea lisää muista tulehdusta poistavista yrteistä.

4. Verenpaineen hallinta

Selleri sisältää fytokemikaalia nimeltä ”phthalide”. Uutteena sitä kutsutaan NBP:ksi, ja se rentouttaa valtimoiden seinämien kudoksia, mikä lisää veren virtausta ja alentaa verenpainetta (1).

Myös selleristä löytyvän kaliumin on osoitettu auttavan verenpaineen hallinnassa, osittain siksi, että se vähentää natriumin vaikutuksia (2).

5. Selleri saattaa parantaa muistia

Vuonna 2017 tehdyssä eläinkokeessa todettiin, että selleriuute näytti parantavan ikääntymiseen ja masennukseen liittyviä kognitiivisia toimintoja.

Samoin tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin selleriuutteen neuroprotektiivisia hyötyjä, nähtiin positiivisia tuloksia dementiaa ja Alzheimerin tautia sairastavilla osallistujilla (1, 2).

Yhteenveto

Sellerin terveysvaikutukset ovat loistavat, varsinkin kun mietitään sen vähäistä kaloripitoisuutta. Erityisesti laihduttajalle se onkin erinomainen, rapea snäkki!

Selleri sisältää runsaasti kuitua, tärkeitä soluja suojaavia antioksidantteja, tulehdusta ehkäisevää apigeniinia, verenpainetta alentavaa fytokemikaalia ja kaliumia sekä omaa neuroprotektiivisia vaikutuksia!

Myös Yrttitohtorille maistuu silloin tällöin Bloody Mary, jos toinenkin.

Vastuuvapauslauseke:
Sivusto sisältää ainoastaan yleistä tietoa, eikä ole millään tavoin korvike valtuutetun lääkärin mielipiteille. Varmista aina ennen yrttien nauttimista asiantuntijalta (esim. lääkäriltäsi) kokeilun turvallisuus!

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *