peltokanankaali
/

Peltokanankaali – Terveysvaikutukset & käyttö

Peltokanankaali (Barbarea vulgaris) on monille vielä tuntematon kasvi, jolla on pitkä historia sekä lääketieteellisessä käytössä että ruoanlaitossa. Tämä kasvi kuuluu ristikukkaiskasvien heimoon ja sitä esiintyy laajalti Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Se on saanut tunnustusta monista terveyshyödyistään ja monipuolisista käyttötarkoituksistaan, ja tässä artikkelissa tarkastelemme sitä syvemmin.

Peltokanankaali on peräisin Aasiasta, ja se on ollut osa ihmisten ruokavaliota jo vuosisatojen ajan. Kasvi on tunnettu erityisesti Kiinassa ja Koreassa, mutta se on levinnyt myös muihin osiin maailmaa sen ravitsemuksellisen arvon ja monipuolisuuden vuoksi.

Peltokanankaali terveysvaikutukset

1. Haavanhoito

Peltokanankaalin lehtiä on käytetty haavanhoitokääreenä.

Barbarea-suvun nimi on peräisin Pyhästä Barbarasta, tykkimiesten ja kaivostyöläisten suojeluspyhimyksestä, sillä peltokanankaalia on aikoinaan käytetty lievittämään räjähdysten aiheuttamia haavoja (1).

2. Se saattaa lisätä ruokahalua

Sen lehdistä tehtyä teetä sanotaan olevan käytetty ruokahalun lisääjänä (1).

3. Peltokanankaali sisältää runsaasti C-vitamiinia

Se on myös keripukkia ehkäisevä, koska sisältää runsaasti C-vitamiinia (1).

4. Se saattaa olla luonnollinen diureetti

Peltokanankaalilla saattaa olla diureettisia ominaisuuksia (1).

Peltokanankaali haittavaikutukset

Erään lähteen mukaan on raportoitu, että lehtien nauttiminen voi johtaa munuaisten toimintahäiriöihin (1).

Peltokanankaali käyttö

Sen nuoria lehtiä voi syödä esimerkiksi salaatissa.

Lehtiä ja kukintoja voi kuivattaa ja haudutella niistä teetä.

Sen keräämisessä luonnosta on kuitenkin noudatettava varovaisuutta, sillä kasvi voi kantaa saastuneesta vedestä peräisin olevia taudinaiheuttajia, kuten giardiaa (1).

Yhteenveto

Peltokanankaali on monipuolinen kasvi, joka on ollut osa ihmisten ruokavaliota vuosisatojen ajan. Sen terveysvaikutukset ovat monipuoliset, ja se on tunnettu muun muassa haavanhoitokäytöstään sekä mahdollisesta kyvystään lisätä ruokahalua ja tarjota runsaasti C-vitamiinia. Lisäksi peltokanankaalilla saattaa olla diureettisia ominaisuuksia. On kuitenkin tärkeää huomata, että lehtien liiallinen nauttiminen voi aiheuttaa haittavaikutuksia, erityisesti munuaisten toimintahäiriöitä.

Peltokanankaalia voidaan hyödyntää ruoanlaitossa esimerkiksi nuorien lehtien lisäämisellä salaattiin tai lehtien ja kukintojen kuivaamisella teen valmistukseen. Kuitenkin kasvin keräämisessä luonnosta on oltava varovainen, sillä se voi kantaa saastuneesta vedestä peräisin olevia taudinaiheuttajia, kuten giardiaa. Peltokanankaali tarjoaa mielenkiintoisen vaihtoehdon niin ruoanlaittoon kuin terveyden edistämiseen, mutta sen käytössä on oltava harkintaa ja tiedettävä mahdolliset riskit.

Vastuuvapautuslauseke:
Yrttitohtori.fi sivusto sisältää ainoastaan yleistä tietoa, eikä ole millään tavoin korvike valtuutetun lääkärin mielipiteille. Varmista aina ennen yrttilääkinnän kokeilua asiantuntijalta (esim. lääkäriltäsi) kokeilun turvallisuus!

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *