/

Siankärsämö

Siankärsämö (tieteellinen nimi Achillea millefolium) on ikivanha lääkekasvi, jota on käytetty kauan perinteisessä lääketieteessä tulehduskipulääkkeenä sekä ihon haavojen parantamiseen.

Muita siankärsämön terveysvaikutuksia ovat mm. helpottavat vaikutukset ruoansulatushäiriöihin, ahdistukseen ja neurologisiin sairauksiin.

Fun fact:
Siankärsämön tieteellisessä nimessä oleva ”Achillea” viittaa kreikkalaisessa mytologiassa esiintyvään soturi Akillekseen, jonka sanotaan käyttäneen siankärsämöä sotilaidensa haavojen hoitoon.

Siankärsämön terveysvaikutukset

1. Siankärsämö saattaa auttaa haavoja paranemaan

Eräässä eläinkokeessa todettiin, että siankärsämön lehtiuutteilla on tulehdusta ehkäiseviä ja antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka molemmat edistävät haavojen paranemista (1, 2).

Lisäksi tutkimuksissa on todettu, että siankärsämöuutteen käyttö voi lisätä soluja, jotka vastaavat sidekudoksen uudistumisesta ja auttavat kehoa toipumaan vammoista (3).

2. Siankärsämö saattaa lievittää ahdistusta

Vuonna 2015 tehdyssä katsauksessa eteeristen öljyjen ahdistusta lievittävistä ominaisuuksista todettiin, että kaksi siankärsämölajiketta – Achillea umbelata ja Achillea wilhemsii – näyttivät lievittävän ahdistusta (1).

Tutkimuksissa on myös osoitettu, että siankärsämöstä löytyvät alkaloidit vähentävät kortikosteronin eritystä (2).

Kortikosteroni on hormoni, joka lisääntyy ihmisissä kroonisen stressin aikana.

Eräässä tutkimuksessa myös havaittiin, että rotille suun kautta annetut siankärsämön eteeriset öljyt vähensivät ahdistusta ja kannustivat päivittäiseen henkiseen ja fyysiseen aktiivisuuteen (3).

Lisää tutkimuksia ihmisillä kuitenkin tarvitaan.

3. Siitä saattaa olla apua ruoansulatusongelmiin

Siankärsämön sisältämät flavonoidit lisäävät syljen ja mahahapon määrää ja saattavat näin parantaa ruoansulatusta.

Siankärsämö voi myös rentouttaa suolen ja kohdun sileää lihasta, mikä voi lievittää vatsa- ja kuukautiskramppeja (1).

4. Siankärsämö on hyväksi iholle

Se auttaa tasoittamaan ihon pH tasoa ja on hyödyksi erityisesti herkälle iholle (1).

Siankärsämö myös auttaa palauttamaan ihon kosteus pitoisuutta, joten se sopii erinomaisesti ihottumien torjuntaan (2).

5. Siankärsämö ja maksa

Eräässä tutkimuksessa (1) tutkittiin siankärsämön yhdisteitä ja niiden vaikutusta maksan toimintaan rotilla. Tutkimuksessa selvitettiin, onko tietyillä siankärsämössä esiintyvien yhdisteillä vaikutuksia maksan sapen eritykseen. Vertailukohtana käytettiin kinariinia (1,3-DCCA), joka on pääasiallinen sapen eritystä edistävä yhdiste artisokassa (Cynara scolymus L.).

Tulokset osoittivat, että siankärsämöuutteen sisältämä DCCAs- ja luteoliini-7-O-beeta-D-glukuronidi -yhdisteiden osuus edisti sappivirran kasvua riippuvaisesti annoksesta. Siankärsämöuutteen sapen eritystä edistävä vaikutus oli kaksi-kolme kertaa suurempi kuin kinariinilla. DCCAs- ja luteoliini-7-O-beeta-D-glukuronidi -yhdisteiden yhdistetty vaikutus lisäsi sappivirtaa tehokkaammin kuin yksittäinen kinariini-yhdiste.

Siankärsämöstä voi siis olla hyötyä maksalle, koska sen sisältämät DCCAs- ja luteoliini-7-O-beeta-D-glukuronidi -yhdisteet edistävät sapeneritystä tehokkaasti ja auttavat lisäämään sapen virtausta maksasta. Tämä voi olla hyödyllistä erilaisten maksan ja sappiteiden toimintaan liittyvien häiriöiden hoidossa.

Siankärsämön kuivaus ja käyttö

Siankärsämöä voidaan käyttää kuivattuna tai tuoreena.

Kuivattua siankärsämöä voidaan käyttää hauduttamalla siitä teetä tai lisätä ruokaan mausteeksi. Tuoreita lehtiä voidaan käyttää esimerkiksi salaatteissa.

Helpoin tapa säilöä siankärsämöä on kuivata se.

Poimi siis yrtit puhtaasta ympäristöstä ja ripusta roikkumaan ylösalaisin huoneenlämpöön, pois suorasta auringonvalosta.

On kätevää esimerkiksi sitoa nippu kasveja yhteen kuminauhalla, ja laittaa roikkumaan vaikkapa pyykkitelineeseen.

Tiedät, että siankärsämöt ovat kuivia, kun niiden varret napsahtavat poikki taittaessa, tähän voi kulua tovi!

Kun sinulla on nippu kuivaa siankärsämöä, voit pilkkoa ne karkeasti ja laittaa tiiviiseen lasipurkkiin säilöön.

Kuivatusta siankärsämöstä voit keitellä teetä, kaataa kylpyveden sekaan tai tehdä siitä tinktuuran. Lue alta tinktuura ohje!

Siankärsämö tinktuura

tinktuuraa

Siankärsämö tinktuura valmistetaan kuivattujen tai tuoreiden lehtien ja kukkien avulla.

Tinktuura valmistetaan sekoittamalla kasvin osat alkoholiin hapettomassa tilassa.

Tinktuuraa voidaan käyttää haavojen parantamiseen tai ruoansulatusongelmien hoitoon.

Siankärsämö tinktuura ohje:

Laita kuivattua siankärsämöä tiiviiseen lasipurkkiin n. 3/4 purkin sisällöstä ja kaada purkkiin vodkaa tai muuta maustamatonta väkevää alkoholia. Muista laittaa alkoholia niin paljon, että kaikki kasvimateriaali peittyy.

Laita purkki tiukasti kiinni ja viileään ja pimeään hautumaan.

Voit ravistella purkkia muutaman päivän välein, jotta vaikuttavat ainesosat irtoavat paremmin.

Kun seos on hautunut n.6 viikkoa, voit siivilöidä kasvimateriaalit pois.

Tämän jälkeen siankärsämö tinktuura on valmis käytettäväksi.

Annostele tinktuuraa varovaisesti, esimerkiksi 1-2 tippaa alkuun, ja nauti heti kun tunnet esimerkiksi flunssan ensi oireiden ilmaantuvan!

Yhteenveto

Siankärsämö on monipuolinen kasvi, jonka terveysvaikutukset ovat moninaiset.

Se on erityisen hyvä haavojen parantamisessa ja ruoansulatusongelmien hoitamisessa.

Siankärsämöstä valmistetut tuotteet, kuten tee, tinktuura ja öljy, ovat erittäin tehokkaita ja suhteellisen turvallisia käyttää.

Muista kuitenkin konsultoida ensin terveydenhuollon ammattilaista, varmistaaksesi siankärsämön sopivuuden itsellesi!

Vastuuvapautuslauseke:
Yrttitohtori.fi sivusto sisältää ainoastaan yleistä tietoa, eikä ole millään tavoin korvike valtuutetun lääkärin mielipiteille. Varmista aina ennen yrttilääkinnän kokeilua asiantuntijalta (esim. lääkäriltäsi) kokeilun turvallisuus!

Similar Posts

5 Comments

  1. Artikkeli on hyvä ja sain lisätietoa siankärsämöstä. Minulla on tieto ja kokemusta myös että siankärsämö puhdistaa maksaa. Kärsin itse uusiutuvasta maksatulehduksesta, hepatiitti A-B-C ovat kuitenkin negatiivisia kokeissa, mutta maksatulehdusarvot ovat 200-300 välillä. Syön sitten suoraan siankärsämöä ja olo alkaa helpottua pian ja ihomuutokset paranevat vauhdilla, mielikin virkistyy.

    1. Hei Milla, kiitos kommentistasi! Lisäsin kohdan myös siankärsämön vaikutuksista maksaan. Luin tutkimuksen jossa pääteltiin, että siankärsämön sisältämät yhdisteet voivat tehokkaasti lisätä sapen eritystä. Mielenkiintoista!

  2. Valmistin tinktuuraa uuttamalla kuivatut yrtit 40% alkoholiin. Siivilöin valmiin tinktuuran, mutta sekaan jäi ilmeisesti yrttejä. Valmiin tinktuurapullon pohjalla on sakkaa. Vaikuttaako tämä säilyvyyteen?

    1. Jos tinktuuran sekaan jää hieman kasviainesta eli sakkaa siivilöinnin jälkeen, se voi vaikuttaa hieman tinktuuran laatuun, mutta yleensä tämä ei ole suuri ongelma.

      Sakka voi sisältää hieman ylimääräisiä partikkeleita, mutta se ei välttämättä vaikuta tinktuuran säilyvyyteen merkittävästi. Kuitenkin, jos sakkaa on paljon ja se saostuu pullojen pohjalle, se voi vaikuttaa tinktuuran ulkonäköön, mutta ei välttämättä sen tehoon.

      Tinktuurat säilyvät yleensä parhaiten, kun ne varastoidaan pimeässä ja viileässä paikassa. Alkoholi toimii myös säilöntäaineena.

      Suosittelen tarkkailemaan tinktuuraa ajan mittaan. Jos huomaat, että se muuttuu sameaksi, haisee pahalta tai näyttää pilaantuneelta, on parasta olla käyttämättä sitä. Sakka ei välttämättä ole ongelma, mutta mikäli olet epävarma tinktuuran säilyvyydestä tai laadusta, on turvallisinta valmistaa uusi erä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *