/

Sitruunamelissa: Terveysvaikutukset ja käyttö

Sitruunamelissa (Melissa officinalis) on monivuotinen yrtti, joka kuuluu minttukasvien heimoon. Se on kotoisin Välimeren alueelta, ja sitä on käytetty vuosisatojen ajan perinteisessä lääketieteessä useiden terveysongelmien hoitoon.

Jo ennen keskiaikaa sitruunamelissaa liotettiin viiniin piristämään mielialaa, parantamaan haavoja ja hoitamaan myrkyllisiä hyönteisten puremia ja pistoja.

Nykyään sitruunamelissaa käytetään usein muiden rauhoittavien yrttien, kuten valeriaanan ja kamomillan kanssa. Sitä käytetään myös voiteissa esimerkiksi huuliherpeksen hoitoon.

Sitruunamelissan terveysvaikutukset ovat yllättävän monipuoliset, tässä niistä osa!

Sitruunamelissan terveysvaikutukset

sitruunamelissa terveysvaikutukset kuvituskuva: kaksi lasia joissa sitruunamelissan lehtiä

1. Ahdistuksen ja stressin vähentäminen

Sitruunamelissalla on todettu olevan rauhoittava vaikutus mieleen ja kehoon, joten se on hyödyllinen ahdistuksen ja stressin vähentämisessä. Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että sitruunamelissa voi parantaa unen laatua ja vähentää levottomuuden ja hermostuneisuuden tunteita.

2. Kognitiivisten toimintojen parantaminen

Sitruunamelissan on osoitettu parantavan kognitiivisia toimintoja, kuten muistia ja keskittymiskykyä. Tämä saattaa johtua sen kyvystä lisätä asetyylikoliini-nimisen välittäjäaineen tasoja, joka on mukana oppimisessa ja muistissa.

3. Tulehduksen vähentäminen

Sitruunamelissan on todettu olevan hyödyllinen elimistön tulehduksen vähentämisessä. Tästä voi olla hyötyä esimerkiksi astman, allergioiden ja tulehduksellisen suolistosairauden (IBD) kaltaisissa tiloissa.

Lue täältä muista tulehdusta vähentävistä yrteistä.

4. Ruoansulatusongelmien lievittäminen

Sitruunamelissaa on perinteisesti käytetty myös lievittämään ruoansulatusongelmia, kuten turvotusta, ruoansulatushäiriöitä ja pahoinvointia. Se voi myös auttaa vähentämään IBS-oireiden vakavuutta.

5. Ihon terveyden parantaminen

Sitruunamelissaa on käytetty ihosairauksien, kuten huuliherpeksen, herpeksen ja hyönteisten puremien hoitoon. Sen antiviraaliset ja antibakteeriset ominaisuudet voivat auttaa vähentämään tulehdusta ja nopeuttaa paranemista.

6. Mahdolliset terveysvaikutukset masennukseen

Rotilla tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että sitruunamelissalla on serotonergistä aktiivisuutta (1).

Rotat, jotka saivat vettä, jossa oli sitruunamelissauutetta, osoittivat ”merkittävästi vähentynyttä masennuksen kaltaista käyttäytymistä” verrattuna rottiin, jotka saivat lumelääkettä. Tämä saattaa viitata siihen, että sitruunamelissalla voisi olla hyötyjä masennusoireiden lievittämisessä.

Lisää tutkimusta kuitenkin tarvitaan!

Sitruunamelissan käyttö

sitruunamelissaa teenä punaisella lautasella

Sitruunamelissaa voidaan käyttää monella eri tavalla:

Teenä: Sitruunamelissa tee on varmasti helpoin tapa nauttia sitruunamelissaa.

Lisää 1-2 teelusikallista kuivattuja sitruunamelissan lehtiä kupilliseen kuumaa vettä. Hauduta 5-10 minuuttia, siivilöi ja makeuta halutessasi hunajalla.

Tinktuurana: Sitruunamelissa-tinktuuraa voi ottaa suun kautta lisäämällä muutama tippa tinktuuraa lasilliseen vettä tai mehua. Noudata etiketissä olevia annosteluohjeita.

Kapselina: Sitruunamelissaa on saatavana myös kapseleina, jotka voidaan ottaa suun kautta, etiketissä olevien annostusohjeiden mukaisesti.

Eteerisenä öljynä: Sitruunamelissan eteeristä öljyä voidaan käyttää aromaterapiassa tai levittää paikallisesti iholle. On tärkeää noudattaa etiketissä olevia käyttöohjeita ja olla varovainen eteerisiä öljyjä käytettäessä, sillä ne voivat ärsyttää joidenkin ihoa ja olla myrkyllisiä nieltynä.

Paikallisena voiteena: Sitruunamelissaa voidaan käyttää paikallisesti voiteena ihosairauksien, kuten huuliherpeksen ja hyönteisten puremien hoitoon.

On tärkeää huomata, että sopiva annostus ja käyttötiheys voivat vaihdella riippuen erityisestä terveysongelmasta ja yksilön iästä, painosta ja muista tekijöistä. On aina parasta neuvotella terveydenhuollon tarjoajan kanssa ennen sitruunamelissan tai minkä tahansa muun yrtin tai lisäravinteen käyttöä.

Sitruunamelissan haitat

Sitruunamelissa voi aiheuttaa seuraavia haittavaikutuksia (1):

  • päänsärky
  • kivulias virtsaaminen
  • kohonnut ruumiinlämpö
  • pahoinvointi
  • oksentelu
  • vatsakipu
  • huimaus
  • hengityksen vinkuminen
  • ihon ärsytys
  • allerginen reaktio

Yhteenveto

Vaikka sitruunamelissalla näyttääkin olevan monia mahdollisia terveysvaikutuksia ja hyötyjä, tarvitaan lisätutkimuksia, jotta sen vaikutuksia voidaan täysin ymmärtää ja määrittää sopiva annostus ja käyttötiheys.

Vastuuvapautuslauseke:
Yrttitohtori.fi sivusto sisältää ainoastaan yleistä tietoa, eikä ole millään tavoin korvike valtuutetun lääkärin mielipiteille. Varmista aina ennen yrttilääkinnän kokeilua asiantuntijalta (esim. lääkäriltäsi) kokeilun turvallisuus!

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *