Nootropiinit – Mitä ne ovat?

(*-merkatut linkit ovat affiliate linkkejä)

Nootropiinit, nootropit tai älylääkkeet ovat tunnettuja yhdisteitä tai lisäravinteita, jotka parantavat kognitiivista suorituskykyä.

Ne toimivat parantamalla henkisiä toimintoja, kuten muistia, luovuutta, motivaatiota ja tarkkaavaisuutta.

Viimeaikaisissa tutkimuksissa on keskitytty synteettisistä ja luonnontuotteista peräisin olevien uusien potentiaalisten nootrooppisten aineiden luomiseen.

Nootrooppisten aineiden vaikutusta aivoihin on tutkittu laajasti. Nootropiinit vaikuttavat aivojen suorituskykyyn useiden mekanismien tai reittien, esimerkiksi dopaminergisen reitin, kautta.

Aiemmissa tutkimuksissa on raportoitu nootrooppisten aineiden vaikutuksista muistisairauksien, kuten Alzheimerin, Parkinsonin ja Huntingtonin taudin, hoitoon.

Luonnollisia nootrooppisia aineita, kuten Ginkgo bilobaa, on tutkittu laajalti yhdisteiden hyödyllisten vaikutusten tukemiseksi (1).

Muutama hyvin tunnettu nootropiini

Kofeiini

Kahvipapuja

Monien rakastama kahvi ja sen sisältämä kofeiini voidaan lukea nootropiiniksi.

Kofeiini parantaa vireystilaa, vakauttaa mielialaa, tehostaa muistia ja kognitiota sekä auttaa jaksamaan urheilusuorituksen aikana.

Kreatiini

Lihaa paistumassa grillissä

Useiden urheilijoiden suosima ja käyttämä, pääasiassa lihasta ja kalasta saatava kreatiini vaikuttaa myös aivotoimintaan.

Kreatiini on molekyyli, jonka avulla solut voivat varastoida energiaa aivosoluihin käytettäväksi myöhemmin (1).

Tämä ylimääräinen energia tarkoittaa, että voit myös painaa kovemmin töitä tai opiskella tehokkaammin.

L-teaniini

Kuppi teetä

*L-teaniini (r-glutamyylietyyliamidi) on aminohappo, jota esiintyy vihreässä teessä (camellia sinensis) ja sienessä Xerocomus badius.

Rakenteellisesti L-teaniini on samankaltainen kuin l-glutamaatti ja l-glutamiini.

L-teaniinin sanotaan lisäävän serotoniinitasoja, mikä voi auttaa säätelemään mielialaa ja lisäämään yleistä hyvinvoinnin ja ilon tunnetta. L-Teaniini auttaa myös säätelemään dopamiinitasoja (1).

Pienen määrän ottaminen L-teaniinia (50mg – määrä, joka on noin kahdessa kupillisessa haudutettua vihreää teetä) on todettu lisäävän aivojen alfa-aaltoja, jotka ovat yhteydessä luovuuteen (2).

Lue tarkemmin l-teaniinista täältä.

Bacopa monnieri eli pikkubakopa

Bacopa monnieri

Bacopa monnieri on ikivanha yrtti, jota käytetään ayurveda-lääketieteessä parantamaan aivojen toimintaa.

Useissa tutkimuksissa on todettu, että Bacopa monnieri -lisäravinteet voivat nopeuttaa tiedonkäsittelyä aivoissa, lyhentää reaktioaikoja ja parantaa muistia (1, 2, 3).

Vuonna 2001 terveillä aikuisilla tehdyssä kaksoissokkotutkimuksessa havaittiin, että koehenkilöiden oppimisnopeus kasvoi Bacopa monnieri -valmisteen käytön jälkeen.

Vaikka tulokset näkyivät jo viidessä viikossa, merkittävimmät parannukset havaittiin täyden kahdentoista viikon mittaisen lääkityksen jälkeen (4).

Tehokkaita Bacopa monnieri kapseleita, joissa on myös kehon tulehdusta vähentävää kurkumiinia, voit ostaa esimerkiksi *täältä.

Ginseng

Panax ginseng

Ginseng (Panax ginseng) eli kiinanginseng on ikivanha lääkekasvi, jota käytetään aivotoiminnan tehostamiseen.

Vain 200-400mg:n ginseng annoksen on osoitettu vähentävän aivojen väsymystä ja parantavan merkittävästi suorituskykyä vaikeissa tehtävissä, kuten matemaattisten pulmien ratkomisessa (1, 2).

Panax ginseng tehostaa aivotoimintaa, mutta on vielä epäselvää, että miksi näin tapahtuu.

Se saattaa johtua sen voimakkaista tulehdusta ehkäisevistä vaikutuksista, jotka auttavat suojaamaan aivoja hapettumisstressiltä ja parantamaan niiden suorituskykyä (3).

Ginseng on yksi eniten tutkituista luontaistuotteista maailmassa ja myös Yrttitohtori saa siitä boostia päiviinsä.

*Osta laadukkaita ginseng kapseleita. (Ilmainen toimitus)

*Osta laadukasta ginseng jauhetta. (Ilmainen toimitus)

Rohtokoisio eli ashwagandha

Rohtokoisio eli ahswagandha

Rohtokoisio eli ashwagandha (Withania Somnifera), on Aasiassa viljelty koisokasveihin kuuluva ikivanha lääkekasvi, jolla katsotaan olevan myös nootropiini ominaisuuksia (1).

Ashwagandha on luokiteltu adaptogeeniksi, mikä tarkoittaa, että sen väitetään parantavan kehon stressinsietokykyä.

Jyrsijä- ja soluviljelytutkimukset viittaavat siihen, että ashwagandha tarjoaa monenlaisia terveyshyötyjä (1, 2), mutta ihmisillä tehdyistä tutkimuksista ei ole suoraa näyttöä useimpien näiden vaikutusten tueksi.

Rhodiola rosea eli ruusujuuri

Rhodiola rosea nootropiini

Rhodiola roseaa on käytetty vuosisatojen ajan perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä ja itä-eurooppalaisessa lääketieteessä parantamaan suorituskykyä ja vähentämään stressiä.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että Rhodiola rosea -uute saattaa vähentää kortisolin eli stressihormonin eritystä ja parantaa aivojen verenkiertoa.

Rhodiola rosea -uutetta on saatavilla ravintolisänä kapselina tai jauheena. Sitä voidaan käyttää päivittäin, ja suositeltu annos vaihtelee 50-600 milligramman välillä riippuen tuotemerkin ja valmistajan mukaan.

On tärkeää huomata, että Rhodiola rosea -uutteen tehokkuudesta ja turvallisuudesta on vähän tutkimustietoa. Ennen kuin aloitat Rhodiola rosea -uutteen käytön, on tärkeää keskustella asiasta lääkärisi kanssa ja harkita mahdollisia riskejä ja haittavaikutuksia.

Huperziini A

huperziini A 3D kemikaali kuva

Huperziini A on kemiallinen yhdiste, joka on peräisin kasveista, kuten huperziasta. Se on osoittanut potentiaalia nootropiinina, eli aineena, jolla voi olla vaikutuksia aivojen toimintaan ja oppimiskykyyn.

Huperzine A:ta on käytetty erityisesti keskittymisen ja muistin parantamiseen, ja sitä on saatavilla erilaisissa ravintolisissä ja lisäravinteissa.

Tutkimukset Huperzine A:n vaikutuksista aivoihin ovat olleet ristiriitaisia, ja lisätutkimusta tarvitaan sen tehosta ja turvallisuudesta.

Huperzine A:ta ei ole hyväksytty lääkinnälliseen käyttöön Yhdysvalloissa eikä Euroopassa, ja sitä ei suositella käytettäväksi ilman lääkärin suositusta.

Huperzine A:n käyttö voi aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten päänsärkyä, uneliaisuutta ja vatsakipuja. Sillä voi myös ilmetä yllättäviä vaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, joten on tärkeää neuvotella lääkärin kanssa ennen sen käyttöönottoa.

Yhteenveto älylääkkeistä

Jos harkitset nootropiinien kokeilemista, on suositeltavaa ensin keskustella asiasta lääkärisi kanssa.

Kuten kaikkien lisäravinteiden kohdalla, lääkärin on hyvä kertoa sinulle mahdollisista terveysriskeistä, kuten vaikutuksista sairauksiisi tai käyttämiisi lääkkeisiin.

Nootropiineja on monenlaisia; enemmän ja vähemmän tutkittuja.

Jotkut niistä voivat olla hyödyllisiä ja jotkut vain placeboa (jota ei sovi väheksyä!) tai jopa haitallisia.

Esimerkiksi kofeiinin ja nikotiinin kaltaiset nootropiinit lisäävät tehokkaasti valppautta, mutta ne aiheuttavat myös riippuvuutta, ja jopa kofeiini voi joillain aiheuttaa vastakkaisen reaktion, jolloin käyttäjä voi tuntea olonsa entistä väsyneemmäksi (tai vaikkapa paniikkikohtauksen).

Tämä sanottuna, monet nootropiinit ovat varsin turvallisia järkevillä annoksilla ja niistä voi saada hyvää lisäboostia aivotoiminnalleen.

Esimerkiksi L-teaniini on pitkälti tutkittu ja hyödylliseksi todettu, luonnollinen, vihreästä teestä saatava nootropiini, jota *voit ostaa täältä, ilmaisella toimituksella!

Vastuuvapautuslauseke:
Yrttitohtori.fi sivusto sisältää ainoastaan yleistä tietoa, eikä ole millään tavoin korvike valtuutetun lääkärin mielipiteille. Varmista aina ennen yrttilääkinnän kokeilua asiantuntijalta (esim. lääkäriltäsi) kokeilun turvallisuus!

(Tekstissä esiintyvät *-merkillä merkityt tekstilinkit ovat affiliate linkkejä. Kun ostat tuotteita linkkien kautta, yrttitohtori.fi saa pienen komission, joka auttaa kehittämään sivustoa. Tämä ei maksa sinulle mitään ylimääräistä!)

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *