Ashwagandha eli rohtokoisio

Ashwagandha eli rohtokoisio, on intialainen yrtti, adaptogeeni, ja nootropiini jota käytetään mm. stressin vähentämiseen, unen parantamiseen ja immuunijärjestelmän vahvistamiseen. Lisäksi sillä uskotaan olevan positiivisia vaikutuksia fyysiseen suorituskykyyn.

*Korkealaatuista ashwagandhaa suosittelen tilaamaan täältä, ilmaisella toimituksella!

Ashwagandhan hyödyt ja terveysvaikutukset:

ashwagandha

1. Ashwagandha voi lievittää stressiä

Ashwagandhaa on käytetty yleisesti ayurvedisessa lääketieteessä vähentämään stressiä ja ahdistusta.

Se toimii säätelemällä stressihormonien tasoja elimistössä ja vaikuttamalla aivojen välittäjäaineiden toimintaan.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että rohtokoisio voi auttaa alentamaan kortisolitasoja, mikä voi auttaa vähentämään stressin ja ahdistuksen tunteita. Lisäksi ashwagandhalla on todettu olevan rauhoittava vaikutus hermostoon ja se voi auttaa parantamaan ahdistuneisuushäiriöiden oireita.

Se voi myös auttaa parantamaan unen laatua, mikä voi olla hyödyllistä stressin ja ahdistuksen vähentämisessä.

2. Ashwagandha voi auttaa alentamaan verensokeria ja rasvan määrää

Jotkin tutkimukset ovat osoittaneet, että ashwagandhalla voi olla potentiaalisia hyötyjä verensokerin ja rasvojen tasoille.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että ashwagandha-valmisteiden käyttö johti veren paastoverensokerin laskuun (1).

Mekanismin, jolla ashwagandha voi alentaa verensokeria ja rasva-arvoja, uskotaan liittyvän sen kykyyn vähentää tulehdusta ja oksidatiivista stressiä sekä sen mahdollisuuteen parantaa insuliiniherkkyyttä.

Uskotaan myös, että ashwagandha voi auttaa säätelemään tiettyjen glukoosi- ja rasva-aineenvaihduntaan osallistuvien entsyymien ja hormonien toimintaa.

Kaiken kaikkiaan ashwagandha voi olla lupaava luonnollinen vaihtoehto niille, jotka haluavat parantaa verensokeri- ja rasva-arvojaan, mutta sen tehokkuuden ja turvallisuuden vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia.

On myös tärkeää muistaa, että ashwagandha-lisäravinteita ei pidä käyttää diabeteksen tai korkean kolesterolin tavanomaisen hoidon korvikkeena. Neuvottele ensin lääkärisi kanssa, jos suunnittelet ashwagandhan ottamista täydentäväksi hoidoksi diabetekseen tai korkeaan kolesteroliin.

3. Ashwagandha voi auttaa kasvattamaan lihasmassaa ja voimaa

Jotkut tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että ashwagandha voi auttaa lisäämään lihaksia ja voimaa.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että ashwagandhan käyttäminen kahdeksan viikon ajan, johti merkittävään lihasmassan ja -voiman lisääntymiseen miehillä, jotka tekivät lihaskuntoharjoituksia (1).

Toisessa tutkimuksessa havaittiin, että ashwagandha paransi lihasvoimaa ja kestävyyttä terveillä nuorilla miehillä.

Yrtin uskotaan toimivan vähentämällä kortisolia, stressihormonia, joka voi estää lihasten kasvua, ja lisäämällä testosteronin ja kasvuhormonin tasoja, jotka ovat tärkeitä lihasten kasvulle ja palautumiselle.

Lisäksi rohtokoisio voi auttaa vähentämään tulehdusta ja hapetusstressiä, jotka voivat myös haitata lihasten kasvua.

Kaiken kaikkiaan ashwagandhan uskotaan olevan turvallinen ja tehokas tapa lisätä lihaksia ja voimaa.

*Tilaa korkealaatuista ashwagandhaa lihasten kasvattamiseen, tietysti ilmaisella toimituksella!

4. Saattaa parantaa naisten seksuaalista toimintaa

Ainakin yksi kliininen tutkimus osoittaa, että ashwagandha voi hyödyttää naisia, joilla on seksuaalisia toimintahäiriöitä(1).

Osallistujat raportoivat, että ashwagandhan käyttäminen johti merkittäviin parannuksiin kiihottumisessa, kosteudessa, orgasmeissa ja tyydyttyneisyydessä.

Se paransi myös merkittävästi onnistuneiden seksuaalisten kohtaamisten määrää ja paransi yleisesti heidän seksielämäänsä sekä seksuaalisuuteensa liittyviä ahdistuksen mittareita.

5. Ashwagandha voi parantaa muistia ja keskittymiskykyä

Tutkimukset ovat osoittaneet, että rohtokoisio voi auttaa terävöittämään keskittymistä ja muistia vähentämällä stressiä ja ahdistusta, joilla voi tunnetusti olla kielteinen vaikutus kognitiiviseen suorituskykyyn.

Lisäksi ashwagandhan on osoitettu lisäävän välittäjäaineiden, kuten dopamiinin ja serotoniinin tuotantoa, joilla on tärkeä rooli oppimisessa, muistissa ja keskittymisessä.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että ashwagandhan käyttäminen johti merkittäviin parannuksiin työmuistissa ja tarkkaavaisuudessa (1).

Kaiken kaikkiaan ashwagandha voi olla luonnollinen ja tehokas tapa parantaa kognitiivisia toimintoja ja tukea aivojen terveyttä.

Ashwagandhan mahdolliset haitat

Ashwagandhan ottaminen suun kautta jopa 3 kuukauden ajan näyttää olevan turvallista. Suuret annokset voivat kuitenkin aiheuttaa vatsavaivoja, ripulia, oksentelua ja harvinaisissa tapauksissa maksaongelmia (1).

  • Ashwagandha ei myöskään todennäköisesti ole turvallinen raskaana oleville naisille, koska se saattaa lisätä keskenmenon riskiä.
  • Ei tiedetä, voivatko ashwagandhaa käyttävät, imettävät äidit siirtää sen ainesosia rintamaitoon. Samoin, ashwagandhan vaikutuksia imettäviin äiteihin ja imeväisiin ei tunneta.
  • Ashwagandha voi ärsyttää ruoansulatuskanavaa.

Vastuuvapautuslauseke:
Yrttitohtori.fi sivusto sisältää ainoastaan yleistä tietoa, eikä ole millään tavoin korvike valtuutetun lääkärin mielipiteille. Varmista aina ennen yrttilääkinnän kokeilua asiantuntijalta (esim. lääkäriltäsi) kokeilun turvallisuus!

(Tekstissä esiintyvät *-merkillä merkityt tekstilinkit ovat affiliate linkkejä.)

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *