5-HTP 3D kuva valkoisella taustalla.

5-HTP Hyödyt, terveysvaikutukset & haittavaikutukset

(Tämä artikkeli sisältää *affiliatelinkkejä. Kun ostat tuotteita linkkien kautta, yrttitohtori.fi saa pienen komission, joka auttaa kehittämään sivustoa. Tämä ei maksa sinulle mitään ylimääräistä!)

Tuntuuko sinusta joskus siltä, että mielialasi vaikuttaa kykyysi nauttia elämästä?

Tai kenties kamppailet unen, painonpudotuksen tai PMS-oireiden hallinnan kanssa?

Jos näin on, sinua saattaa kiinnostaa oppia 5-HTP:stä, luonnollisesta lisäravinteesta, jolla on osoitettu olevan lukuisia terveyshyötyjä.

Tässä artikkelissa selvitämme, mitä 5-HTP on, miten se toimii ja millä eri tavoin se voi olla terveydelle hyödyksi.

*Osta laadukasta 5-HTP:ta täältä, ilmaisella toimituksella!

Mitä on 5-HTP ja kuinka se toimii?

5-HTP eli 5-hydroksitryptofaani on kemiallinen yhdiste, jota elimistö valmistaa aminohappo tryptofaanista.

Tryptofaani on välttämätön aminohappo, jota saadaan ravinnosta. Kun tryptofaani muunnetaan 5-HTP:ksi, se muuttuu serotoniiniksi, hermovälittäjäaineeksi, joka välittää signaaleja aivosolujen välillä.

5-HTP-ravintolisät auttavat nostamaan serotoniinitasoja aivoissa. Serotoniini auttaa säätelemään mielialaa, käyttäytymistä, ruokahalua ja kivun tunnetta, joten 5-HTP:llä voi olla myönteisiä vaikutuksia näihin asioihin.

Vaikka tryptofaania löytyy useista elintarvikkeista, 5-HTP:tä ei yleensä saa normaalista ruokavaliosta. Tryptofaania sisältävien elintarvikkeiden nauttiminen ei myöskään lisää merkittävästi 5-HTP:n määrää. Sen sijaan 5-HTP-lisäravinteet ovat yleisesti peräisin afrikkalaisen Griffonia simplicifolia -kasvin siemenistä (1).

5-HTP terveysvaikutukset ja hyödyt

1. 5-HTP saattaa parantaa mielialaa ja mielenterveyttä

Serotoniini on välittäjäaine, joka liittyy läheisesti mielialan säätelyyn. Alhaiset serotoniinitasot on yhdistetty masennukseen ja ahdistuneisuushäiriöihin. 5-HTP on serotoniinin esiaste, mikä tarkoittaa, että se muuntuu aivoissa serotoniiniksi. Lisäämällä 5-HTP:n saatavuutta aivoissa, 5-HTP-lisäravinteet voivat lisätä serotoniinitasoja, mikä saattaa johtaa mielialan paranemiseen ja ahdistus- ja masennusoireiden vähenemiseen.

Useissa tutkimuksissa on tutkittu 5-HTP:n vaikutuksia mielialaan ja ahdistuneisuuteen. Usean tutkimuksen katsauksessa tutkijat havaitsivat, että 5-HTP paransi tehokkaasti masennusoireita suurimmalla osalla osallistujista. Vastaavasti paniikkihäiriötä sairastavilla henkilöillä tehdyssä tutkimuksessa 5-HTP:n todettiin vähentävän oireita yhtä tehokkaasti kuin yleisesti määrätty ahdistuslääkitys (1, 2).

Vaikka 5-HTP:n vaikutuksia mielialaan ja ahdistuneisuuteen on vielä tutkittava tarkemmin, käytettävissä olevat todisteet viittaavat siihen, että 5-HTP voi olla turvallinen ja tehokas luonnollinen lisäravinne henkilöille, jotka haluavat parantaa henkistä hyvinvointiaan. On kuitenkin tärkeää keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen 5-HTP:n käytön aloittamista.

2. 5-HTP saattaa auttaa painonhallinnassa

Yksi 5-HTP:n potentiaalinen terveyshyöty on sen kyky auttaa painonpudotuksessa ja ruokahalun hallinnassa. On olemassa useita mekanismeja, joiden avulla 5-HTP voi auttaa painonhallinnassa (1).

Ensinnäkin, 5-HTP:n on osoitettu vähentävän ruokahalua lisäämällä kylläisyyden tunnetta aterioiden jälkeen. International Journal of Obesity -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että henkilöt, jotka ottivat 5-HTP-valmisteita ennen aterioita, kuluttivat vähemmän kaloreita ja kokivat suurempaa kylläisyyden tunnetta verrattuna lumelääkettä saaneisiin.

Toisessa American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että 5-HTP vähensi ruoan saantia ja edisti laihtumista lihavilla naisilla, jotka noudattivat vähäkalorista ruokavaliota.

Toiseksi 5-HTP voi edistää painonpudotusta lisäämällä rasvanpolttoa. Journal of Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että 5-HTP lisäsi rasvanpolttoa ja vähensi hiilihydraattien käyttöä liikunnan aikana terveillä naisilla (2).

Kolmanneksi 5-HTP voi auttaa painonpudotuksessa vähentämällä hiilihydraattien saantia. Tämä johtuu siitä, että hiilihydraatit nostavat serotoniinitasoja aivoissa, mikä voi johtaa ruokahalun ja ruoan himon lisääntymiseen. Lisäämällä serotoniinitasoja 5-HTP-lisäravinteen avulla hiilihydraattien himo voi vähentyä. Journal of Psychiatric Research -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että 5-HTP vähensi hiilihydraattien saantia ja mielihaluja ylipainoisilla henkilöillä (3).

On syytä huomata, että vaikka 5-HTP voi auttaa painonpudotuksessa ja ruokahalun hallinnassa, sitä ei tulisi käyttää ainoana keinona painonhallinnassa. Terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta ovat välttämättömiä pitkäaikaisen painonhallinnan kannalta.

3. 5-HTP saattaa parantaa unenlaatua

5-HTP:n on osoitettu parantavan unen laatua joillakin henkilöillä. Tämä johtuu siitä, että se lisää serotoniinin tuotantoa, joka auttaa säätelemään uni-valverytmiä. Serotoniini osallistuu myös uneliaisuutta edistävän melatoniinihormonin tuotantoon (1).

5-HTP saattaa auttaa myös unettomuuteen. Eräässä tutkimuksessa 5-HTP:tä käyttäneet nukahtivat nopeammin ja nukkuivat syvemmin kuin lumelääkettä saaneet. Tutkijat suosittelevat 200-400 mg 5-HTP annosta illalla, serotoniinin stimuloimiseksi, mutta voi kestää 6-12 viikkoa ennen kuin se tehoaa kunnolla (2).

Tutkimuksissa on myös havaittu, että 5-HTP:n ottaminen ennen nukkumaanmenoa voi parantaa unen laatua ja kestoa sekä lisätä REM-unessa vietetyn ajan määrää. REM-uni on uniin liittyvä unen vaihe, joka on muunmuassa tärkeä muistin vahvistamiselle ja kognitiivisille toiminnoille (3).

4. 5-HTP saattaa auttaa PMS oireisiin

Useat tutkimukset viittaavat siihen, että 5-HTP voi lievittää naisten kuukautisia edeltävän oireyhtymän (PMS) oireita. PMS on yleinen vaiva, joka vaikuttaa moniin naisiin kuukautiskierron aikana ja aiheuttaa fyysisiä ja emotionaalisia oireita, kuten turvotusta, kramppeja, mielialan vaihtelua ja ärtyneisyyttä.

Eräässä Journal of Women’s Health and Gender-Based Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että naiset, jotka käyttivät 5-HTP-valmisteita kahden kuukautiskierron ajan, kokivat masennuksen, ärtyneisyyden ja jännittyneisyyden kaltaisten oireiden vähenevän merkittävästi verrattuna lumelääkettä saaneisiin.

Toisessa Journal of Obstetrics and Gynaecology Research -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että 5-HTP-lisä lievensi PMS-oireita, kuten mielialan vaihteluita, ahdistuneisuutta ja unettomuutta naisilla, joilla oli keskivaikea tai vaikea PMS.

5-HTP:n uskotaan tehoavan PMS:ään, koska se kykenee lisäämään serotoniinitasoja aivoissa. Alhaiset serotoniinitasot on yhdistetty PMS-oireisiin. (1, 2)

Kaiken kaikkiaan 5-HTP:n hyötyjen ymmärtämiseksi PMS:n hoidossa tarvitaan lisää tutkimusta, mutta nykyiset todisteet viittaavat siihen, että se voi olla lupaava luonnollinen lähestymistapa oireiden lievittämiseen. On tärkeää neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen 5-HTP:n tai minkä tahansa muun valmisteen käyttöä PMS oireiden helpottamiseen.

*Laadukasta, suomalaisella tehtaalla valmistettua 5-HTP:tä tilaat täältä, ilmaisella toimituksella!

5-HTP haittavaikutukset

Vaikka 5-HTP:tä pidetään yleisesti ottaen turvallisena suositelluilla annoksilla käytettynä, voi se myös aiheuttaa joitakin haittavaikutuksia.

Tässä muutamia mahdollisia 5-HTP:n haittavaikutuksia:

  • Maha ja ruoansulatusongelmat: Joillakin ihmisillä voi esiintyä ruoansulatuskanavan haittavaikutuksia, kuten pahoinvointia, oksentelua, ripulia ja vatsakipua.
  • Serotoniinioireyhtymä: 5-HTP nostaa serotoniinitasoja elimistössä, ja liiallinen serotoniini voi johtaa tilaan, jota kutsutaan serotoniinioireyhtymäksi. Serotoniinioireyhtymän oireita ovat levottomuus, levottomuus, sekavuus, nopea syke, korkea verenpaine, laajentuneet pupillit, lihasjäykkyys ja kuume. Serotoniinioireyhtymä on hengenvaarallinen tila.
  • Yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa: 5-HTP:llä voi olla yhteisvaikutuksia tiettyjen lääkkeiden, kuten masennuslääkkeiden, ahdistuslääkkeiden ja Parkinsonin taudin lääkkeiden kanssa. Ne voivat yhdessä aiheuttaa vakaviakin oireita.

On tärkeää keskustella terveydenhuollon tarjoajan kanssa ennen 5-HTP:n käyttöä, erityisesti jos käytät muita lääkkeitä tai sinulla on olemassa olevia sairauksia.

Vastuuvapautuslauseke:
Yrttitohtori.fi sivusto sisältää ainoastaan yleistä tietoa, eikä ole millään tavoin korvike valtuutetun lääkärin mielipiteille. Varmista aina ennen yrttilääkinnän kokeilua asiantuntijalta (esim. lääkäriltäsi) kokeilun turvallisuus!

(Tämä artikkeli sisältää *affiliatelinkkejä. Kun ostat tuotteita linkkien kautta, yrttitohtori.fi saa pienen komission, joka auttaa kehittämään sivustoa. Tämä ei maksa sinulle mitään ylimääräistä!)

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *