l-teaniini kemiallinen kaava

L-teaniini: Hyödyt ja haittavaikutukset

L-Teaniini (5-N-etyyli-L-glutamiini) on rauhoittava aminohappo, jota esiintyy luonnostaan pääasiassa vihreässä ja mustassa teessä sekä joissakin sienissä. Sitä on saatavana myös pilleri- tai tablettimuodossa.

Sitä käytetään nootrooppisena aineena, koska se tukee keskittyneisyyttä ja tarkkaavaisuutta, henkistä valppautta ja auttaa rauhoittumaan.

L-teaniinia käytetään usein yhdessä kofeiinin kanssa, henkistä suorituskykyä tehostaviin tarkoituksiin, koska yhdistelmä toimii erinomaisesti juuri tarkkuuden ja keskittymisen parantamiseen.

Kuinka l-teaniini toimii?

L-teaniini lisää GABA:n ja muiden rauhoittavien aivokemikaalien määrää.

Se nostaa GABA- sekä serotoniini- ja dopamiinitasoja. Nämä kemikaalit ovat hermoston välittäjäaineita, ja ne toimivat aivoissa säätelemässä tunteita, mielialaa, keskittymistä, valppautta ja unta sekä ruokahalua, energiaa ja muita kognitiivisia ominaisuuksia.

Näiden kemikaalien määrän lisääminen aivoissa edistää rentoutumista ja voi auttaa nukkumaan.

Samalla kun se lisää rauhallisuuden tunnetta edistäviä kemikaaleja, l-teaniini myös vähentää stressiin ja ahdistukseen liittyvien kemikaalien määrää aivoissa.

L-teaniini näyttää myös laukaisevan aivojen ”alfa-aaltojen” vapautumisen, mikä lisää rentoutumista, keskittymistä ja luovuutta.

Yksi l-Teaniinin houkuttelevista puolista on, että se rentouttaa rauhoittamatta liikaa.

Tämä voi tehdä l-teaniinista hyvän valinnan ihmisille, jotka haluavat parantaa rentoutuneisuuttaan hereillä ollessa, huolehtimatta siitä, että heistä tulee uneliaita ja väsyneitä päivän aikana (1).

L-teaniinin hyödyt

l-teaniini molekyyli
(Tämä artikkeli sisältää *affiliatelinkkejä. Kun ostat tuotteita linkkien kautta, yrttitohtori.fi saa pienen komission, joka auttaa kehittämään sivustoa. Tämä ei maksa sinulle mitään ylimääräistä!)

1. Parantunut keskittymiskyky

Erityisesti yhdistettynä kofeiinin kanssa l-teaniini voi auttaa parantamaan keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että l-teaniinin (97 mg) ja kofeiinin (40 mg) yhdistelmä auttoi ryhmää nuoria aikuisia keskittymään paremmin vaativien tehtävien aikana. Tyypillinen kupillinen kahvia sisältää 95 mg kofeiinia (1).

Tutkimukseen osallistujat tunsivat itsensä myös valppaammiksi sekä yleisesti ottaen vähemmän väsyneiksi.

2. L-teaniini voi auttaa lievittämään ahdistusta ja stressiä

Neljässä tutkimuksessa, viiden tutkimuksen katsauksessa, todettiin l-teaniinin auttavan stressin ja ahdistuksen vähentämisessä stressaavissa tilanteissa (1).

Löytyy myös tutkimus, joka keskittyy skitsofreniaa tai skitsoaffektiivista häiriötä sairastaviin henkilöihin. Tutkijat havaitsivat, että l-teaniini vähensi ahdistusta ja paransi oireita (2).

*Osta täältä korkealaatuista L-Teaniinia, ilmaisella toimituksella!

3. Saattaa parantaa immuunijärjestelmän toimintaa

Joidenkin tutkimusten mukaan l-teaniini saattaa parantaa kehon immuunijärjestelmän toimintaa.

Eräässä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että l-teaniini voi auttaa vähentämään hengitystieinfektioita (1).

Toisessa tutkimuksessa todettiin, että l-teaniini voi auttaa lievittämään tulehdusta suolistossa (2).

Näiden havaintojen vahvistamiseksi ja laajentamiseksi tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia.

4. Saattaa parantaa unenlaatua

Joidenkin tutkimusten mukaan l-teaniini voi olla hyödyksi yöunille, mikä voi johtua siitä, että se auttaa rentoutumaan.

Eräässä tutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että 250 mg:n ja 400 mg:n annokset l-teaniinia paransivat huomattavasti unta eläimillä ja ihmisillä (1).

Lisäksi 200 mg l-teaniinia auttoi vähentämään leposykettä, mikä viittaa sen kykyyn edistää rentoutumista (2).

L-teaniinin haittavaikutukset

  • L-teaniini on todennäköisesti turvallinen lyhytaikaisesti käytettynä. Enintään 900 mg:n päivittäisiä annoksia on käytetty turvallisesti 8 viikon ajan. Ei ole kuitenkaan selvää, onko l-teaniini turvallista käyttää pidempiä aikoja.
  • Se saattaa aiheuttaa lieviä haittavaikutuksia, kuten päänsärkyä tai uneliaisuutta.
  • Ei ole tarpeeksi luotettavaa tietoa siitä, onko teaniini turvallista käyttää raskaana tai imettäessä. Pelaa siis varman päälle ja vältä sen käyttöä ollessasi raskaana tai imettäessäsi. (1)

Yhteenveto

L-teaniini on turvallinen ja suhteellisen tehokas älylääke, jota saa kätevästi nauttimalla esimerkiksi vihreää teetä, tai suurempia vaikutuksia tavoitellessa, voi l-teaniinia kokeilla nauttia myös *lisäravinnemuodossa.

Se vaikuttaa ihmiseen nostamalla GABA- sekä serotoniini- ja dopamiinitasoja.

Se voi rentouttaa, parantaa keskittymiskykyä ja muistia, saa immuunijärjestelmän toimimaan tehokkaammin ja tekee yöunistasi levollisempia.

Vastuuvapauslauseke:
Sivusto sisältää ainoastaan yleistä tietoa, eikä ole millään tavoin korvike valtuutetun lääkärin mielipiteille. Varmista aina ennen yrttien nauttimista asiantuntijalta (esim. lääkäriltäsi) kokeilun turvallisuus!

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *