Apu tinnitukseen – Neidonhiuspuu eli Ginkgo Biloba

ginkgo biloban eli neidonhiuspuun lehti
(Tämä artikkeli sisältää *affiliatelinkkejä. Kun ostat tuotteita linkkien kautta, yrttitohtori.fi saa pienen komission, joka auttaa kehittämään sivustoa. Tämä ei maksa sinulle mitään ylimääräistä!)

Ginkgo biloba eli neidonhiuspuu on Kiinasta kotoisin oleva puu, jota on kasvatettu tuhansia vuosia moniin eri käyttötarkoituksiin.

Sen lehtiä ja siemeniä käytetään usein perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä, mutta nykyaikaisten tutkimusten keskiössä on pääasiassa ginkgo biloba uute, joka valmistetaan sen lehdistä.

Neidonhiuspuuhun liitetään useita terveysvaikutuksia ja käyttötarkoituksia, joista yksi paljon tutkituista on apu tinnitukseen.

Tinnitus (eli korvien soiminen)

”Korvien soimisella (tinnitus) tarkoitetaan kuulohavaintoa, joka ei aiheudu ulkoisesta äänestä. Äänihahmo voi ilmetä monella tavalla: se voi olla esimerkiksi vinkuva, kohiseva, suriseva, sihisevä tai viheltävä. Tinnitus on yleistä, ja noin 10 %:lla väestöstä se on jatkuvaa. Syynä on tavallisimmin sisäkorvan karvasolujen hermopäätteiden vaurioituminen, mikä aiheuttaa poikkeavan ääniaistimuksen. Aistimuksen pitkittymiseen voivat vaikuttaa vähittäiset muutokset kuuloaivokuorella. Usein samalla kuitenkin kuulo voi säilyä normaalina.”

terveyskirjasto.fi

Monet ihmiset, jotka kärsivät tinnituksesta kääntyvät parantavien yrttien ja luontaistuotehoitojen puoleen, koska eivät ole saaneet apua muiden menetelmien kautta ja haluavat kokeilla niin monta vaihtoehtoa kuin mahdollista.

Niiden menestys on kuitenkin vaihtelevaa, eivätkä syyt siihen, miksi ne ovat joskus tehokkaita tinnituksen hoidossa ja joskus eivät, ole aivan selviä.

Näillä luonnonlääkkeillä (kuten neidonhiuspuu-uute) ja täydentävillä hoitomuodoilla (kuten akupunktio) on kuitenkin monia puolestapuhujia.

Apua tinnitukseen – neidonhiuspuu-uute?

Ginkgo biloban sanotaan parantavan verenkiertoa ja sillä on antioksidanttisia ja suojaavia vaikutuksia aivojen, kuuloaivokuoren ja subkortikaalisen alueen hermosoluihin (1).

Kolme pientä tutkimusta osoitti 1990-luvulla, että lisäravinne oli melko tehokas tinnituksen vähentämisessä (2). Tähän mennessä tehdyssä suurimmassa tutkimuksessa ei kuitenkaan saatu samoja tuloksia, vaan sen teho todettiin heikommaksi kuin aluksi luultiin.

Siitä huolimatta, ihmiset raportoivat edelleen henkilökohtaisesta menestyksestä tinnitusoireidensa hallinnassa neidonhiuspuun avulla, ja se on edelleen todella suosittu hoitomuoto tämän anekdoottisen todistusaineiston ansiosta.

Ginkgo biloban uutteella on raportoitu olevan neuroprotektiivisia, syöpää ehkäiseviä, sydäntä suojaavia, stressiä lievittäviä ja muistia parantavia vaikutuksia sekä mahdollisia vaikutuksia tinnitukseen, geriatrisiin vaivoihin ja psykiatrisiin häiriöihin. (3)

Ginkgo-lehtiuutteen terapeuttisten vaikutusmekanismien arvioidaan perustuvan sen antioksidanttisiin, verihiutaleiden muodostumista estäviin, hypoksiaa ehkäiseviin, verenpurkaumia estäviin, hemorrheologisiin ja mikroverenkiertoa edistäviin vaikutuksiin, joissa flavonoidi– ja terpenoidiosat voivat toimia toisiaan täydentävästi. (3)


Ilmainen toimitus!


Ginkgo biloba parantaa aivotoimintaa

Suurimmat hyödyt on katsottu aiheutuvan ihmisen aivotyöskentelylle, sillä ginkgo biloba parantaa pään pienten verisuonten verenkiertoa, tukee neurosensorista työskentelyä ja ylläpitää aivojen hyvinvointia.

Myös kognitiiviset toiminnot hyötyvät neidonhiuspuun hyvää tekevistä vaikutuksista: informaation vastaanottaminen omaan pääkoppaan helpottuu.

Eli voisikin sanoa, että Ginkgo biloba sopii erinomaisesti jokaiselle ajatustyötä tekevälle!

*https://www.luontaistukku.fi/ginkgo-biloba

Ginkgo biloban haittavaikutukset

Myrkyllisyystutkimukset osoittavat, että ginkgo biloba uute on suhteellisen turvallista käyttää, vaikka muutamia haittavaikutuksia on raportoitu, kuten aivoverenvuotoa, ruoansulatuskanavan häiriöitä, päänsärkyä, huimausta ja allergisia ihoreaktioita. (1)

Ginkgo-lehtiuutteen käyttö vaikuttaa lupaavalta tiettyjen sairauksien hoidossa, mutta sen pitkäaikaista käyttöä on vielä tutkittava.

Vastuuvapautuslauseke:
Yrttitohtori.fi sivusto sisältää ainoastaan yleistä tietoa, eikä ole millään tavoin korvike valtuutetun lääkärin mielipiteille. Varmista aina ennen yrttilääkinnän kokeilua asiantuntijalta (esim. lääkäriltäsi) kokeilun turvallisuus!

(Tekstissä esiintyvät *-merkillä merkityt tekstilinkit ovat affiliate linkkejä.)

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *