Kamomilla
/

Kamomillatee ja sen terveysvaikutukset

Kamomillan kukkia lasissa.

(Tämä artikkeli sisältää *affiliatelinkkejä. Kun ostat tuotteita linkkien kautta, yrttitohtori.fi saa pienen komission, joka auttaa kehittämään sivustoa. Tämä ei maksa sinulle mitään ylimääräistä!)

Kamomilla eli kamomillasaunio (Matricaria chamomilla) on ikivanha rohdos- ja lääkekasvi.

Jo muinaiset egyptiläiset hyödynsivät kamomillaa lukuisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin. Ja nykypäivänäkin monet kokevat kamomillateen toimivana, lempeänä, luonnonlääkkeenä esimerkiksi univaikeuksiin ja ahdistukseen.

Nykypäivänä tutkitaan yhä enemmän kamomillan tehokkuutta myös erilaisten vakavien sairauksien hoidossa, kuten syövän. Tutkimukset ovat toistaiseksi olleet varovaisen lupaavia ja osoittaneet selkeitä etuja, vaikka toisaalta, jotkut tutkimukset viittaavat vain mahdollisiin terveysvaikutuksiin.

Tässä artikkelissa käydään läpi vaivoja, joihin kamomillatee todistetusti auttaa!

*Yrttitohtorin vahva suositus on tämä laadukas kamomilla Ruohonjuurelta!

Kamomillateen terveysvaikutukset ovat moninaiset ja turvallisuutensa vuoksi sitä on turvallista kokeilla muiden hoitojen lisänä, useimmille ihmisille, mutta sen ei pitäisi koskaan toimia korvaajana yleisemmille lääketieteellisille hoidoille, jos ihminen kärsii vakavista sairauksista.

Kamomillatee kuppi henkilön kädessä.
Kuppi kuumaa kamomillateetä auttaa moneen vaivaan.

Kamomillateen terveysvaikutukset pähkinänkuoressa

1. Terveysvaikutukset unettomuuteen

Kamomillateen mieto makeus ja hento kukkainen vivahde, eivät ole ainoita tekijöitä, jotka saavat ihmiset tuntemaan olonsa rentoutuneeksi ja rauhalliseksi juodessaan sitä.

Kamomillatee sisältää apigeniini nimistä flavonoidia, joka sitoutuu tiettyihin reseptoreihin aivoissa (1) ja saattaa edistää nukahtamista ja auttaa sinua nukkumaan yösi levollisemmin.

Eräässä tutkimuksessa, (2) henkilöt joivat kamomillateetä kahden viikon ajan ja kertoivat parantuneesta unenlaadusta, verrattuna verrokkiryhmään, joka ei juonut kamomillateetä. Tutkimuksen mukaan he kärsivät myös vähemmissä määrin masennuksen oireista, jotka ovat usein liitännäisiä unihäiriöihin.

Mutta, sisältääkö kamomillatee kofeiinia?

Koska kamomillatee on yrttiteetä, se ei luonnostaan sisällä kofeiinia samalla tavalla kuin esimerkiksi musta tee, vihreä tee ja muut teelajikkeet.

Kuinka käytän kamomillateetä unettomuuteen?

Jos haluat saada täydet hyödyt kamomillateen unta edistävistä vaikutuksista, on suositeltavaa juoda kamomillateetä noin 45 minuuttia ennen nukkumaanmenoa. Näin elimistösi ehtii hyvin metaboloida kemialliset yhdisteet, joiden ansiosta kamomillatee on varsin toimiva unilääke.

Muista myös lisätä iltarutiineihisi muita rauhallisia aktiviteetteja, jotka edistävät rentoutumista ja unta! (Kuten meditointi, vähintään tunnin tauko älylaitteista ja muista näyttöpäätteistä ennen nukkumaanmenoa.)

Nämä uudet havainnot kamomillateen vaikutuksista unen saantiin ja laatuun ovat lupaavia, mutta lisää tutkimuksia tarvitaan vaikutusten vahvistamiseksi tieteellisesti merkittäviksi.

Kannattaa kuitenkin ehdottomasti kokeilla juoda kuuma kuppi kamomillateetä ennen pehkuihin painumista, jos sinulla on vaikeuksia saada unta tai nukut yösi levottomasti!

2. Terveysvaikutukset ahdistuneisuuteen

Tutkimukset osoittavat, että kamomilla saattaa lievittää ahdistuneisuutta ja masennusta, vaikka tutkimusnäyttö ei ole vielä tarpeeksi vahvaa, jotta tuloksia voitaisiin pitää tieteellisesti merkittävinä.

Kamomillalla on todettu eräässä tutkimuksessa (1) terveysvaikutuksia ahdistuneisuuden hoitoon. Tutkimuksessa todettiin kamomillan pitkäaikaisen käytön vähentävän merkittävästi yleistyneen ahdistuneisuushäiriön kohtalaisia sekä vaikeita oireita.

Jos siis ahdistaa tai pinna on kireällä: muista hengittää syvään, ja kokeile nauttia kuppi rauhoittavaa kamomillateetä.

Muista antaa kamomillateen hautua tarpeeksi pitkään, jotta saat täyden hyödyn irti, mieluusti yli 2 minuuttia.

(Kamomilla ei tutkimuksessa kuitenkaan estänyt oireiden ilmaantumista tulevaisuudessa, eli mikään ihmelääke ahdistuneisuuteen se ei ole!)

3. Terveysvaikutukset kuukautiskipuihin

Kamomillateellä on todettu (1) antispasmodisia (kouristusta ehkäiseviä) vaikutuksia, jotka voivat tuoda helpotusta kuukautisiin liittyviin kivuliaisiin kouristuksiin. Kamomillatee auttaa myös vähentämään välittäjäaineiden ja hormonien kiihdyttävää vaikutusta, joka auttaa saamaan sympaattisen hermoston käymään hieman rauhallisemmin.

Kamomillatee myös lieventää immuunijärjestelmän tulehdusvastetta sekä vähentää kipua, estämällä COX-entsyymin toimintaa. Tämä taas tekee kuukautiskivuista mahdollisesti hieman siedettävämpiä!

4. Terveysvaikutukset ruuansulatukseen

Kamomillatee saattaa auttaa ruuansulatushäiriöissä, kuten ummetuksessa. Kamomilla sisältää anti-inflammatorisia aineita, jotka auttavat rentouttamaan suoliston lihaksia ja edistämään ruoan liikkumista suolistossa.

Kamomillatee sisältää öljyjä, flavonoideja ja terpenoideja joilla on myönteisiä vaikutuksia koko ruuansulatuselimistöön.

Kamomillan happamat ainesosat piristävät ruuansulatus entsyymejä toimimaan tehokkaammin ateriasi pilkkomisessa.

Siispä kamomillateen juominen ruuan jälkeen, saattaa auttaa ravinteita imeytymään elimistöösi tehokkaammin.

5. Terveysvaikutukset diabetekseen

Kamomillan on todettu saattavan parantaa verensokerin säätelyä diabeetikoilla.

Tämän uskotaan johtuvan siitä, että kamomillateen juominen saattaa alentaa glukoositasoja ja auttaa glykogeenin varastoitumista maksaan. (1)

Journal of Endicrinological Investigation nimisessä lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan, kamomillateen juominen päivittäin aterioiden yhteydessä sai osallistujien verensokeritasot merkittävästi alhaisemmalle tasolle kahdeksan viikon aikana, kuin verrokkiryhmän, joka joi vettä.

6. Terveysvaikutukset flunssaan

Kamomilla saattaa myös auttaa lievittämään flunssan oireita.

Flunssa (akuutti virusperäinen nenänielutulehdus) on yleisin ihmisen sairaus. Se on lievä ylähengitysteiden virusperäinen tartuntatauti.

Tavallisesti flunssa ei ole hengenvaarallinen, vaikka sen komplikaatiot (kuten keuhkokuume) voivat johtaa kuolemaan, jos sitä ei hoideta asianmukaisesti.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kamomillauutetta sisältävän höyryn hengittäminen voi auttaa flunssan oireisiin (1). Lisätutkimuksia tarvitaan kuitenkin näiden tulosten vahvistamiseksi.

Jos kärsit yskästä, koita myös lisätä lusikallinen hunajaa kamomillateen sekaan, sillä on tutkittu, että hunaja saattaa auttaa hillitsemään yskää! (2)

Nainen pellolla kukkamekossa haistelee kamomilla kukkia.

Yhteenveto kamomillateen terveysvaikutuksista

  1. Unettomuus – Kamomilla on rauhoittava ja unta edistävä yrtti.
  2. Ahdistus – Kamomillan rauhoittava vaikutus saattaa tuoda apua ahdistukseen.
  3. Kuukautiskivut – Kamomillalla on kouristusta ehkäiseviä ominaisuuksia.
  4. Ruuansulatus – Kamomilla auttaa ruuansulatusta toimimaan tehokkaammin.
  5. Diabetes – Kamomilla saattaa tasapainottaa verensokeritasoja.
  6. Flunssa – Kamomillahöyryn hengittely saattaa lievittää flunssaoireita.

*Laadukasta kamomillaa tilaat helposti täältä!

Kamomillateen haitat

  • Kamomillateen haittavaikutukset ovat harvinaisia, mutta joillakin ihmisillä voi esiintyä pahoinvointia, huimausta ja allergisia reaktioita. Harvinaisia tapauksia on myös anafylaksiasta, joka on hengenvaarallinen tila. (1)
  • Sellaiset henkilöt voivat todennäköisemmin saada allergisen reaktion kamomillateestä, jotka ovat allergisia kamomillan sukulaiskasveille, kuten tuoksukit, krysanteemit, kehäkukat ja koiranputket.
  • Kamomillateen ja siklosporiinin (elinsiirtojen hylkimisreaktion esto-lääke) ja varfariinin (verenohennuslääke) välisiä yhteisvaikutuksia on raportoitu, ja on teoreettisia syitä epäillä, että kamomilla saattaa aiheuttaa arvaamattomia yhteisvaikutuksia myös muiden lääkkeiden kanssa. Muista siis aina keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen kamomillateen nauttimista, jos käytät mitä tahansa lääkitystä!

Kamomillatee on paitsi hyvän makuista, myös terveydelle hyödyllistä. Kärsit sitten ruuansulatusongelmista, stressistä tai unettomuudesta, kuuma kupillinen kamomillateetä on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen keino helpotusta etsiessä!

On kuitenkin syytä muistaa, että kamomillan turvallisuutta ei ole vielä riittävästi tutkittu pienille lapsille, raskaana oleville tai imettävillä, eikä ihmisille jotka kärsivät maksa- tai munuaisongelmista.

Vastuuvapautuslauseke:
Yrttitohtori.fi sivusto sisältää ainoastaan yleistä tietoa, eikä ole millään tavoin korvike valtuutetun lääkärin mielipiteille. Varmista aina ennen yrttilääkinnän kokeilua asiantuntijalta (esim. lääkäriltäsi) kokeilun turvallisuus!

(Tämä artikkeli sisältää *affiliatelinkkejä. Kun ostat tuotteita linkkien kautta, yrttitohtori.fi saa pienen komission, joka auttaa kehittämään sivustoa. Tämä ei maksa sinulle mitään ylimääräistä!)

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *