Tulehdusta poistavat yrtit

(*-merkatut linkit ovat affiliate linkkejä)

Tulehdus on elimistön suojareaktio loukkaantumiseen tai vaurioon. Se auttaa luonnollisia paranemis- ja korjausprosesseja.

Ongelmaksi se muodostuu silloin, kun kehosi on kroonisesti tulehtunut.

Monet nykyaikaiset stressitekijät, kuten saasteet, ruoka-aineyliherkkyys ja ylipaino, voivat johtaa krooniseen tulehdukseen.

Mikä avuksi krooniseen tulehdukseen, eli miten vähentää tulehdusta?

Ruokavaliolla on ratkaiseva merkitys terveydelle. Se, mitä syöt, mukaan lukien erilaiset yrtit ja mausteet, vaikuttaa tulehdukseen kehossasi. On siis fiksua valita tulehdusta vähentävä ruokavalio.

Tässä artikkelissa tarkastellaan 7 tulehdusta poistavaa yrttiä ja tieteellistä taustatietoa niiden takana.

Näistä löytyy varmasti jokaiselle mieluinen luonnonlääke tulehdukseen!

1. Kurkumiini

Kurkumiinia lasipurkissa

Kurkumaa, joka on inkiväärin sukuinen kasvi, viljellään monissa Aasian maissa ja muilla trooppisilla alueilla.

Se on tärkeä ainesosa curryjauheissa, jotka ovat yleisiä monissa intialaisissa ja aasialaisissa ruokalajeissa, ja sitä käytetään elintarvikkeiden, kankaiden ja kosmetiikan väriaineena.

Kasvin maanalaiset osat voidaan kuivata ja tehdä niistä kapseleita, tabletteja, uutteita, jauheita tai teetä. Niistä voidaan myös tehdä iholle levitettävää tahnaa.

Kurkuman tärkein aktiivinen ainesosa – kurkumiini – antaa mausteelle sen keltaisen värin. Kurkumiinilla on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia, minkä vuoksi se on mahdollinen hoitokeino useisiin terveysongelmiin, kuten nivelrikkoa sairastavien kipujen vähentämiseen ja liikkumisen helpottamiseen.

Kurkumiinin vaikutuksista nivelrikkoon, on tehty tutkimus johon osallistui 139 henkilöä, joilla oli polven nivelrikon oireita. Heidän oireensa olivat vähintään kohtalaisen vaikeita ja vaativat hoitoa ei-steroidisella tulehduskipulääkkeellä.

Kuukauden ajan heille annettiin NSAID-diklofenaakkia, 50mg kahdesti päivässä, tai kurkumiinia, 500mg, kolme kertaa päivässä.

Tutkimuksessa kävi ilmi (1):

  • Molemmat hoidot lievittivät niveltulehduksen oireita ja auttoivat samassa määrin: 94 prosenttia kurkumiinia saaneista ja 97 prosenttia diklofenaakkia saaneista ilmoitti vähintään 50 prosentin parannuksesta.

  • Ihmiset raportoivat vähemmän haittavaikutuksia kurkumiinilla. Esimerkiksi yksikään kurkumiinia käyttäneistä tutkimushenkilöistä ei tarvinnut hoitoa vatsavaivojen vuoksi, kun taas diklofenaakkia käyttäneistä 28 prosenttia tarvitsi.

Eräässä toisessa tutkimuksessa todettiin, että kurkumauutteen ottaminen kolme kertaa päivässä oli verrattavissa 1 200 milligramman ibuprofeeniannoksen ottamiseen päivittäin. Näiden vaikutusten vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia. (1)

2. Inkivääri

Inkivääri

Tutkimukset ovat osoittaneet, että inkiväärillä on parempi terapeuttinen vaikutus kivun ja tulehduksen hoidossa, kuin steroideihin kuulumattomilla tulehduskipulääkkeillä.

Inkivääri estää myös useiden tulehdusreaktioon osallistuvien geenien aktivoitumista.

16 tutkimuksen analyysi, joihin osallistui 1 010 henkilöä, todettiin, että 1 000-3 000 mg inkivääriä päivittäin 4-12 viikon ajan vähensi merkittävästi tulehduksen merkkiaineita lumelääkkeeseen verrattuna. Näitä merkkiaineita olivat C-reaktiivinen proteiini (CRP) ja tuumorinekroositekijä alfa (TNF-α). (1)

3. Valkosipuli

Valkosipuli

Valkosipuli (Allium sativum) on suosittu mauste, jolla on voimakas tuoksu ja maku.

Ihmiset ovat käyttäneet sitä perinteisessä lääketieteessä tuhansia vuosia niveltulehduksen, yskän, ummetuksen, infektioiden, hammassärkyjen ja muiden sairauksien hoitoon (1).

Suurin osa valkosipulin terveyshyödyistä tulee sen rikkiyhdisteistä, kuten allicinista, diallyylidisulfidista ja S-allylcysteiinistä, joilla näyttää olevan tulehdusta poistavia ominaisuuksia (2, 3).

Analyysissä 17 laadukkaasta tutkimuksesta, joihin osallistui yli 830 henkilöä ja jotka kestivät 4-48 viikkoa, havaittiin, että valkosipulivalmisteita käyttäneillä henkilöillä veren tulehdusmerkkiaineen CRP:n pitoisuudet laskivat merkittävästi (4).

Valkosipuliuute oli kuitenkin tehokkaampi ja vähensi sekä CRP:n että TNF-α:n veritasoja (5).

*Osta täältä tehokasta, kotimaista valkosipuliuutetta. (Ilmainen toimitus!)

4. Vihreä tee

Vihreän teen lehtiä kuivattuna ja tuoreena

Vihreän teen ennaltaehkäiseviä vaikutuksia sydän- ja verisuonitauteja ja syöpää vastaan on tutkittu perusteellisesti.

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että vihreä tee voi olla tehokas tulehduskipulääke erityisesti niveltulehduksen hoidossa (1).

Se voi myös vähentää ruoansulatuskanavan tulehdusta, mikä saattaa auttaa Crohnin taudin tai haavaisen paksusuolen tulehduksen kaltaisissa sairauksissa. (2)

Vihreän teen lehtiä on laajasti saatavilla marketeissa, ja niistä on helppo valmistaa herkullista teetä.

*Vaihtoehtoisesti voit myös kokeilla ostaa tehokkaampia, vihreän teen uutetta sisältäviä lisäravinteita. (Ilmainen toimitus!)

5. Mustapippuri

Mustapippuria astiassa ja pöydällä

Mausteiden kuningas, mustapippuri.

Sitä on arvostettu sen maun sekä antibakteeristen, antioksidanttisten ja tulehdusta ehkäisevien vaikutusten vuoksi.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että mustapippurin kemialliset yhdisteet, erityisesti piperiini, voivat olla tehokkaita varhaisessa akuutissa tulehdusprosessissa. (1)

6. Kaneli

Kanelitankoja

Kaneli on suosittu mauste, jota valmistetaan Kiinasta, Intiasta ja Kaakkois-Aasiasta peräisin olevien kanelipuiden kuoresta.

Tulehdusta ehkäisevän vaikutuksen lisäksi kanelilla on osoitettu olevan antioksidanttisia, diabetesta estäviä, antimikrobisia, syöpää estäviä ja lipidejä alentavia ominaisuuksia.

Sen on jopa todettu auttavan neurologisten sairauksien, kuten Parkinsonin ja Alzheimerin tautien kanssa. (1)

Muista kuitenkin ostaa ceylon kanelia, sillä ”tavallinen” kaneli sisältää enemmän kumariinia, joka on haitallista suurina annoksina.

Lue lisää kanelin terveysvaikutuksista.

7. Rosmariini

Rosmariini

Rosmariini (Rosmarinus officinalis) on herkullinen, tuoksuva yrtti, joka on kotoisin Välimeren alueelta.

Eräässä tutkimuksessa osallistujille annettiin pieniä määriä erilaisia tavallisia yrttejä ja mausteita 7 päivän ajan. Rosmariinilla oli yksi vahvimmista tulehdusta ja hapettumista ehkäisevistä vaikutuksista. (1)

Koeputki- ja eläinkokeissa rosmariinihappo vähensi tulehdusmarkkereita monissa tulehdustiloissa, mukaan lukien atooppinen ihottuma, nivelrikko, astma, iensairaudet ja muut. (1, 2, 3, 4)

Yhteenveto tulehdusta poistavista yrteistä:

  1. Kurkumiini
  2. Inkivääri
  3. Valkosipuli
  4. Vihreä tee
  5. Mustapippuri
  6. Kaneli
  7. Rosmariini

Lisäämällä näitä yrttejä ruokavalioosi, saat varmasti monenlaisia terveyshyötyjä, mukaanlukien tulehdusta poistavia ja ehkäiseviä vaikutuksia!

Mikä parasta?

Ne ovat herkullisia! (Paitsi ehkä mustapippuri lusikalla syötynä.)

Vastuuvapautuslauseke:
Yrttitohtori.fi sivusto sisältää ainoastaan yleistä tietoa, eikä ole millään tavoin korvike valtuutetun lääkärin mielipiteille. Varmista aina ennen yrttilääkinnän kokeilua asiantuntijalta (esim. lääkäriltäsi) kokeilun turvallisuus!

(Tekstissä esiintyvät *-merkillä merkityt tekstilinkit ovat affiliate linkkejä. Kun ostat tuotteita linkkien kautta, yrttitohtori.fi saa pienen komission, joka auttaa kehittämään sivustoa. Tämä ei maksa sinulle mitään ylimääräistä!)

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *