kanelia pöydällä.

Kanelin terveysvaikutukset

Kotitalouksien suosikkimauste kaneli, jota on käytetty aikoinaan myös valuuttana. Mausteella on miellyttävä maku ja lämmin tuoksu, minkä vuoksi se on suosittu ruoanlaitossa, erityisesti makeissa leivonnaisissa ja itämaisissa ruuissa.

Mistä kaneli tulee?

Kaneli on kotoisin Sri Lankasta (entinen Ceylon), Intian Malabar-rannikolta ja Myanmarista (Burma). Sitä viljellään myös Etelä-Amerikassa ja Länsi-Intiassa.

Kanelia saadaan Cinnamomum puun sisäisestä kuoresta, joka kuoritaan ja asetetaan auringonpaisteeseen kuivumaan, jolloin se käpristyy rulliksi, joita kutsutaan kanelitangoiksi.

Mutta, onko kaneli terveellistä?

Kyllä on. Kanelia on arvostettu sen lääkinnällisten ominaisuuksien ja terveysvaikutuksien vuoksi jo tuhansien vuosien ajan ja nykyaikainen tiede on nyt vahvistanut sen, minkä ihmiset ovat tienneet jo iät ja ajat.

Tässä siis tieteellisesti tutkitut kanelin terveysvaikutukset:

Kanelia pöydällä - Kanelin terveysvaikutukset artikkelin kuvituskuva.

1. Kaneli sisältää runsaasti antioksidantteja

Antioksidantit suojaavat kehoa vapaiden radikaalien aiheuttamilta hapettumisvaurioilta.

Kaneli on täynnä voimakkaita antioksidantteja, kuten polyfenoleja, jotka omaavat paljon terveysvaikutuksia (1).

Tutkimuksessa, jossa verrattiin 26 mausteen antioksidanttista aktiivisuutta, kaneli oli selvä voittaja, ja se päihitti jopa valkosipulin ja oreganon kaltaiset ”superfoodit” (2).

Itse asiassa se on niin voimakas, että kanelia voidaan käyttää elintarvikkeiden luonnollisena säilöntäaineena.

2. Kanelilla on tulehdusta estäviä ominaisuuksia

Tulehdusreaktio tai inflammaatio on erittäin tärkeää ihmiselle.

Se auttaa kehoa torjumaan infektioita ja korjaamaan kudosvaurioita.

Tulehduksesta voi kuitenkin tulla ongelma, kun se on kroonista ja kohdistuu kehon omia kudoksia vastaan.

Kanelista voi olla hyötyä tässä asiassa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että kanelilla ja sen antioksidanteilla on voimakkaita tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia (1).

3. Kaneli voi vähentää sydänsairauksien riskiä

Kaneli on yhdistetty pienempään sydäntautiriskiin, joka on maailman yleisin ennenaikaisen kuoleman syy.

Tyypin 2 diabetesta sairastavilla ihmisillä 1 gramman eli noin puolen teelusikallisen kanelin päivittäisellä nauttimisella on osoitettu olevan suotuisia vaikutuksia veriarvoihin.

Se vähentää kokonaiskolesterolin, ”pahan” LDL-kolesterolin ja triglyseridien tasoja, kun taas ”hyvä” HDL-kolesteroli pysyy vakaana (1).

(Lue täältä lisää sydäntä vahvistavista yrteistä.)

4. Kaneli voi parantaa insuliiniherkkyyttä

Insuliini on yksi keskeisimmistä hormoneista, jotka säätelevät aineenvaihduntaa ja energiankäyttöä.

Se on myös välttämätön verensokerin kuljettamisessa verenkierrosta soluihin.

Ongelmana on, että monilla ihmisillä on sietokykyä insuliinin vaikutuksille.

Tätä kutsutaan insuliiniresistenssiksi, joka on tunnusmerkki vakaville sairauksille, kuten metaboliselle oireyhtymälle ja tyypin 2 diabetekselle.

Hyvä uutinen on, että kaneli voi vähentää merkittävästi insuliiniresistenssiä ja auttaa tätä tärkeää hormonia tekemään työnsä (1).

Lisäämällä insuliiniherkkyyttä kaneli voi alentaa verensokeriarvoja.

5. Kaneli saattaa auttaa alentamaan verensokeria

Kaneli on tunnettu verensokeria alentavista ominaisuuksistaan.

Insuliiniresistenssiin kohdistuvien suotuisten vaikutusten lisäksi kaneli voi alentaa verensokeria useiden muiden mekanismien kautta.

Useat kontrolloidut tutkimukset ovat osoittaneet, että kaneli vähentää erinomaisesti paastoverensokeria.

Eräässä, 543 tyypin 2 diabetesta sairastavaa henkilöä käsittäneessä katsauksessa havaittiin, että sen käyttöön liittyi keskimäärin yli 24 mg/dl:n (1,33 mmol/l) lasku (1).

Vaikka nämä tutkimustulokset ovat melko selkeitä, tutkimukset, joissa tutkittiin sen vaikutuksia hemoglobiini A1c:hen, joka on pitkäaikaisen verensokerin hallinnan mittari, ovat antaneet ristiriitaisia tuloksia.

Joissakin tutkimuksissa raportoidaan hemoglobiini A1c:n huomattavasta vähenemisestä, kun taas toisissa tutkimuksissa ei raportoida mitään vaikutusta (1, 2, 3, 4).

6. Kanelilla voi olla terveysvaikutuksia neurodegeneratiivisiin sairauksiin

Neurodegeneratiivisille sairauksille on ominaista aivosolujen rakenteen tai toiminnan asteittainen heikkeneminen.

Alzheimerin tauti ja Parkinsonin tauti ovat kaksi yleisintä neurodegeneratiivista sairautta.

Kaksi kanelista löytyvää yhdistettä näyttää estävän tau-nimisen proteiinin kertymistä aivoihin, mikä on yksi Alzheimerin taudin tunnusmerkeistä (1, 2).

Parkinsonin tautia sairastavilla hiirillä tehdyssä tutkimuksessa kaneli auttoi suojaamaan neuroneja, normalisoi välittäjäainetasoja ja paransi motorisia toimintoja (1).

7. Kanelilla on syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia

Yhä useammat todisteet viittaavat siihen, että kanelilla on lääkinnällisesti käytettynä syövän vastaisia vaikutuksia, vaikuttamalla lukuisiin apoptoosiin (eli ohjelmoituun solukuolemaan) liittyviin reitteihin syöpäsoluissa. (1)

Kaneliuutteen on myös todettu käynnistävän kasvainsolujen tuhoutumisen NFkappaB:n ja AP1:n estämisen kautta. (2)

Kaikki kanelit eivät ole samanarvoisia

Kassiakaneli lajike sisältää merkittäviä määriä kumariini-nimistä yhdistettä, jonka uskotaan olevan haitallinen suurina annoksina.

Kaikilla kaneleilla pitäisi olla terveyshyötyjä, mutta kumariinipitoisuutensa vuoksi kassiakaneli voi aiheuttaa ongelmia suurina annoksina.

Ceyloninkaneli on tässä suhteessa paljon parempi vaihtoehto, ja tutkimukset osoittavat, että sen kumariinipitoisuus on paljon pienempi kuin kassiakanelin. (1).

Valitettavasti suurin osa perus marketeiden kanelista on halvempaa kassiakanelia.

Kuinka paljon kanelia voi syödä päivässä?

Ruokavirasto vastaa:

Kumariini on maksalle myrkyllinen aine (maksatoksinen). Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on vuonna 2004 antanut sille siedettävän päiväsaannin rajaksi 0,1 mg ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa (eli 50 kiloisella ihmisellä 5 mg kumariinia ≈ 1 tl kanelia). Vuonna 2008 EFSA päivitti arviotaan ja totesi, että turvallisuuden kannalta ei ole huolestuttavaa, vaikka kumariinin saanti olisi yhden tai kahden viikon ajan 0,3 mg ruumiin painokiloa kohden vuorokaudessa.

Ruokavirasto

Tässä puhutaan siis juurikin yleisemmästä kassiakanelista, joka sisältää huomattavasti enemmän kumariinia kuin ceyloninkaneli.

Ceylonkaneli lääkkeenä käytettynä on paljon turvallisempi.

Sitä on käytetty turvallisesti 0,5-3 gramman annoksina päivittäin jopa 6 kuukauden ajan (1).

Ceylonkanelikin on kuitenkin mahdollisesti haitallinen, jos sitä käytetään suurempia määriä tai, kun sitä käytetään pitkäaikaisesti.

Muista siis, kohtuus kaikessa!

Yhteenveto: kanelin terveysvaikutukset ja hyödyt

  1. Kaneli sisältää runsaasti antioksidantteja
  2. Kanelilla on tulehdusta estäviä ominaisuuksia
  3. Kaneli voi vähentää sydänsairauksien riskiä
  4. Kaneli voi parantaa insuliiniherkkyyttä
  5. Kaneli saattaa auttaa laskemaan verensokeria
  6. Kanelilla voi olla terveysvaikutuksia neurodegeneratiivisiin sairauksiin
  7. Kanelilla on syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia

Kaneli on tietysti yksi maailman herkullisimmista mausteista, mutta ei sovi unohtaa sen terveysvaikutuksia!

Se voi alentaa verensokeria, vähentää sydänsairauksien riskitekijöitä ja sillä on lukuisia muitakin terveysvaikutuksia.

Muista vain varmistaa, että hankit ceyloninkanelia, tai pysyt pienissä annoksissa, jos käytät kassiakanelia.

Näin saat maksimoitua kanelin terveysvaikutukset!

Vastuuvapautuslauseke:
Yrttitohtori.fi sivusto sisältää ainoastaan yleistä tietoa, eikä ole millään tavoin korvike valtuutetun lääkärin mielipiteille. Varmista aina ennen yrttilääkinnän kokeilua asiantuntijalta (esim. lääkäriltäsi) kokeilun turvallisuus!

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *