Sydäntä vahvistavat yrtit

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio on tärkein, ensimmäinen askel kohti sydämen hyvinvointia, tietenkään unohtamatta liikuntaa!

Tuhansien vuosien ajan ihmiset ovat kuitenkin myös käyttäneet erilaisia yrttejä vahvistamaan sydämen toimintaa.

Jos siis tahdot helliä sydäntäsi ja parantaa sen terveyttä, Yrttitohtori on listannut 7 erilaista sydäntä vahvistavaa yrttiä ja kasvia, jotka ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia!

Jotkut luonnonlääkkeet ja yrtit, saattavat häiritä joidenkin lääkkeiden toimintaa. Turvallisinta on yleensä käyttää näitä, sydäntä vahvistavia yrttejä, esimerkiksi mausteina ruuassa, mutta jos aiot käyttää niitä lisäravinteina, on ehdottoman tärkeää keskustella asiasta lääkärisi kanssa.

1. Orapihlaja

Orapihlaja ja sininen taivas

Orapihlajaa (Crataegus) on käytetty sydänsairauksien hoitoon jo ensimmäisellä vuosisadalla.

Perinteisesti marjoja on käytetty sydänongelmien hoitoon, kuten: epäsäännöllinen syke, korkea verenpaine, rintakivut ja sydämen vajaatoiminta.

Nykyään myös lehtiä ja kukkia käytetään lääketieteellisiin tarkoituksiin. On myös tutkimuksia, joissa on viitattu, että orapihlaja saattaa olla tehokas hoito lievästä tai keskivaikeasta sydämen vajaatoiminnasta kärsiville. (1)

Kuivatuista orapihlajan lehdistä, kukista ja marjoista voidaan valmistaa (karvaanmakuista) teetä.

2. Rohtonukula

rohtonukula.

Jo muinaiset kreikkalaiset käyttivät rohtonukulaa (Leonurus cardiaca) lievittämään synnytyksen aikaista ahdistusta.

Sitä on perinteisesti käytetty teenä tai tinktuurana juuri sen mahdollisten lääkeominaisuuksien vuoksi.

Rohtonukula sisältää ursolihappoa, leonuriinia ja flavonoideja, joilla on todettu sydäntä suojaavia ja vahvistavia vaikutuksia tutkimuksissa rotilla. Näitä tuloksia ei kuitenkaan ole vielä vahvistettu ihmisillä.

Vaikka ihmisillä tehdyt tutkimukset eivät olekaan koskeneet juuri rohtonukulan sisältämiä flavonoideja, on todettu selvä yhteys flavonoidien kokonaissaannin ja sydänsairauksien kehittymis- ja kuolemanriskin vähenemisen välillä. (1)

Lue lisää rohtonukulan terveysvaikutuksista.

3. Keto-orvokki

Keto-orvokkeja.

Herbalistit ja yrttitohtorit ovat käyttäneet kaunista keto-orvokkia (Viola tricolor) jo useiden vuosisatojen ajan.

Jo William Shakespearen näytelmissä on viittauksia keto-orvokkiin, ja uskottiin, että siitä valmistettu tee voisi herättää rakkautta ja parantaa särkyneen sydämen.

Keto-orvokki parantaa verenkiertoa, mikä on hyödyllistä sydämen terveydelle. (1)

4. Metsälehmus

Metsälehmus.

Metsälehmusta (Tilia cordata) on käytetty sen lääkinnällisten ominaisuuksien vuoksi jo vuosisatojen ajan. (1)

Lehmusteetä on käyetty eri kulttuureissa korkean verenpaineen, ahdistuksen ja ruuansulatuksen rauhoittamiseen.

Eräässä tutkimuksessa (hiirillä) havaittiin, että tilirosidi, metsälehmuksessa esiintyvä antioksidantti, vaikutti sydämen kalsiumkanaviin positiivisesti. Kalsiumilla on tärkeä rooli sydämen lihasten supistuksissa. (1)

5. Kaneli

Kanelia pöydällä.

Kaneli on varmasti kaikille tuttu mauste, joka valmistetaan Cinnamomum puun sisäkuoresta.

Sitä on käytetty kautta historian, aina muinaisen Egyptin ajoista. Siihen aikaan se oli harvinaista ja arvokasta, ja sitä pidettiin jopa kuninkaille sopivana lahjana.

Kaneli on nykypäivänä yhdistetty alentuneeseen sydänsairauksien riskiin.

Se alentaa kokonaiskolesterolin, ”pahan” LDL-kolesterolin ja triglyseridien tasoja, kun taas ”hyvä” HDL-kolesteroli pysyy vakaana (1).

Äskettäin suuressa tarkastelututkimuksessa todettiin, että vain 120 mg:n kaneliannos päivittäin voi saada aikaan näitä vaikutuksia. Tässä tutkimuksessa kaneli nosti myös ”hyvää” HDL-kolesterolitasoa.

Yhdessä, nämä kaikki kanelin hyödyt voivat olla merkittävä hyöty sydänsairauksien ehkäisemisessä.

(Lue lisää kanelin terveysvaikutuksista!)

6. Valkosipuli

Valkosipulia.

Valkosipulilla (Allium sativum) tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että valkosipulilla voi olla sydäntä vahvistavia vaikutuksia, estämällä soluvaurioita, säätelemällä kolesterolia ja alentamalla verenpainetta. (1)

On myös tehty tutkimuksia, jotka osoittavat, että valkosipulilisät voivat vähentää plakin muodostumista valtimoissa.

Valkosipuli on siis hyvää, sydäntä vahvistavaa ja se pitää myös vampyyrit loitolla!

7. Inkivääri

Inkivääri juurta.

Inkivääri (Zingiber officinale) on monipuolinen lääkekasvi, jota on aikojen saatossa hyödynnetty useisiin eri terveysongelmiin ja sairauksiin.

Inkiväärillä on todettu myös sydäntä suojaavia vaikutuksia.

Inkiväärin sydäntä vahvistavat vaikutukset johtuvat sen kardiotonisista, verenpainetta alentavista ja verihiutaleiden liikakasvua estävistä ominaisuuksista. (1)

On tutkimuksia, joissa on todettu, että inkiväärin päivittäinen nauttiminen (2-6g annoksina), voi auttaa suojaamaan sydänsairauksilta. (2)

Vastuuvapautuslauseke:
Yrttitohtori.fi sivusto sisältää ainoastaan yleistä tietoa, eikä ole millään tavoin korvike valtuutetun lääkärin mielipiteille. Varmista aina ennen yrttilääkinnän kokeilua asiantuntijalta (esim. lääkäriltäsi) kokeilun turvallisuus!

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *