/

Valeriaana eli rohtovirmajuuri ja sen terveys- ja haittavaikutukset

Valeriaana

Valeriaana eli rohtovirmajuuri (tieteellinen nimi: Valeriana officinalis) on hyvin tunnettu, Suomen luonnossa kasvava lääkekasvi, josta voi olla apua unettomuuteen, ahdistuneisuuteen ja muihin terveysongelmiin (1).

Se sisältää valeriinihappoa, jonka uskotaan vaikuttavan aivojen rentoutumiseen liittyviin alueisiin.

Valereniinihappo vaikuttaa aivojen gamma-aminovoihappo (GABA) -nimisen välittäjäaineen reseptoreihin. GABA mm. rauhoittaa aivoja.

Valeriaanaa on käytetty unettomuuden hoitoon ja sen on todettu auttavan ihmisiä nukahtamaan nopeammin ja parantamaan unen laatua.

Valeriaanaa on myös käytetty ahdistuksen hoitoon, sillä valeriinihappo näyttää parantavan signaalien siirtoa aivoissa. Vaikka valeriaanaa on yleisesti pidetty turvallisena ja luonnollisena vaihtoehtona reseptilääkkeille, on kuitenkin olemassa ristiriitaisia tutkimustuloksia sen tehokkuudesta ja turvallisuudesta.

Tässä artikkelissa tutkitaan valeriaanan terveysvaikutuksia, mahdollisia haittavaikutuksia ja tutkimuksia näiden taustalla.

Valeriaanan terveysvaikutukset

1. Valeriaana unettomuuteen

Valeriaana tunnetaan luultavasti parhaiten unilääkkeenä. Huolimatta sen suosiosta kuluttajien keskuudessa, todisteet ovat ristiriitaisia siitä, voiko se edistää unta tai parantaa unen laatua.

Lähes 40 vuoden ajalla julkaistuja 60 tutkimusta analysoituaan, tutkijat totesivat, että valeriaana voi todennäköisesti parantaa unta monilla ihmisillä (1).

Valeriaana valmisteiden on todettu auttavan ihmisiä nukahtamaan nopeammin, parantamaan unen laatua ja lisäämään syvässä univaiheessa vietettyä aikaa.

Joissakin tutkimuksissa todettiin kuitenkin, että valeriaanalla ei ollut vaikutusta, tai vaikutus oli tilastollisesti merkityksetön.

Hyödyn aikaansaamiseksi ihmisten on ehkä otettava valeriaanaa säännöllisesti, eikä vain silloin tällöin tai tarpeen mukaan.

(American Academy of Sleep Medicine (AASM) ei suosittele luonnollisten unilääkkeiden, kuten valeriaanan ja melatoniinin käyttöä kroonisen unettomuuden hoidossa , koska niiden tehokkuudesta ja turvallisuudesta ei ole näyttöä.

Krooninen unettomuus on unihäiriö, jossa henkilöllä on vaikeuksia nukahtaa tai pysyä unessa kolmena yönä viikossa vähintään kolmen kuukauden ajan. Tänä aikana esiintyy myös päiväväsymystä tai keskittymisvaikeuksia. (1))

2. Valeriaana ahdistukseen

Monet pitävät valeriaanaa turvallisena ja luonnollisena vaihtoehtona reseptilääkkeille, jotka vaikuttavat GABA-reseptoreihin, kuten bentsodiatsepiinit.

Tämän väitteen tueksi on olemassa myös jonkin verran heikohkoa näyttöä. (1)

Valereniinihappo näyttää vaikuttavan GABA-reseptoreihin ja parantavan signaalien siirtoa aivoissa, mutta ilman diatsepaamin kaltaisen lääkkeen voimakkaita rauhoittavia vaikutuksia.

Tästä voi olla hyötyä ahdistuneisuuden ja muiden mielialahäiriöiden, kuten masennuksen hoidossa.

Harvard Medical Schoolin vuonna 2015 tekemässä katsauksessa väitetään, että 12:sta perinteisestä ahdistuksen hoitoon käytetystä yrtistä (mukaan lukien humala, gotu kola ja gingko) valeriaana oli ”lupaavin ehdokas” kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön liittyvän ahdistuksen hoitoon. (2)

Myös vuonna 2020 tehdyssä tutkimuksessa tultiin tulokseen, että valeriaanalla voi olla merkittäviä positiivisia vaikutuksia ahdistuneisuuden ja unettomuuden hoidossa. (3)

3. Valeriaana kuumien aaltojen hoidossa

Valeriana voi minimoida vaihdevuosien aiheuttamat kuumat aallot.

Tarkkaa vaikutusmekanismia ei tunneta, sillä valeriaana ei näytä vaikuttavan suoraan hormonitasoihin. (1)

Valeriaana voi olla tehokas vaihdevuosien kuumien aaltojen hoidossa, ja sitä voidaan pitää ensisijaisena hoitomuotona kuumien aaltojen vähentämiseksi niiden naisten keskuudessa, jotka eivät halua saada hormonihoitoa pelon tai muun syyn vuoksi.

Vapaa käännös https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3813196/ sivustolta.

Valeriaanan haittavaikutukset

Useimmat kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että valeriaana on hyvin siedetty ja turvallinen lyhytaikaisessa käytössä. (1)

Valeriaanalla on kuitenkin myös joitain haittavaikutuksia, ja sen on raportoitu mahdollisesti aiheuttavan jopa maksavaurioita.

On tärkeää muistaa, että valeriaana on lääkekasvi ja sillä on mahdollisia sivuvaikutuksia, ja ihmisen on aina konsultoitava lääkäriä ennen sen käytön aloittamista.

Yleensä valeriaanan mahdolliset haittavaikutukset ovat kuitenkin lieviä, ja niihin voi kuulua muunmuassa:

  • Päänsärky
  • Huimaus
  • Kutina
  • Vatsavaivat
  • Kuiva suu
  • Intensiiviset unet
  • Uneliaisuus päiväsaikaan

Valeriaana voi myös aiheuttaa lisääntynyttä uneliaisuutta, jos sitä otetaan alkoholin, uni- tai rauhoittavien lääkkeiden tai joidenkin masennuslääkkeiden kanssa.

Valeriaana ja maksavaurio

Vaikka harvinaista, jotkut ihmiset ovat saaneet maksavaurioita valeriaanaa käytettäessä. (1)

Yleensä tämä johtuu liiallisesta valeriaanavalmisteiden tai kuivatun juuren käytöstä.

Asiantuntijat eivät vielä tiedä, onko valeriaana itsessään aiheuttanut vahingon vai johtuuko se valeriaanatuotteiden epäpuhtauksista.

Terveyden suojelemiseksi kerro terveydenhuollon tarjoajallesi, jos aiot käyttää valeriaanaa lääkinnällisiin tarkoituksiin. Hän saattaa haluta seurata maksaentsyymiarvojasi varmistaakseen, että pysyt terveenä.

Valeriaanaa ei pidä myöskään käyttää, jos juot suuria määriä alkoholia tai sinulla on maksasairaus.

Valeriaanan turvallisuus raskaana ollessa tai lapsille

Turvallisuustutkimusten vähyyden vuoksi sinun ei pitäisi käyttää valeriaanaa, jos olet raskaana tai imetät.

Joidenkin valeriaanan sisältämien kemikaalien epäillään vahingoittavan sikiötä tai imettettäviä vastasyntyneitä. (1)

Ei myöskään tiedetä, onko valeriaana turvallista käyttää lapsille.

Valeriaanan käyttö

valeriaana tabletit.

Valeriaanan käyttöön on useita erilaisia vaihtoehtoja. Yleisimmin valeriaanaa nautitaan tablettimuodossa, joka otetaan suun kautta päivittäin tai tarvittaessa.

Valeriaanatee on toinen suosittu vaihtoehto, ja sitä voidaan juoda ennen nukkumaanmenoa rentoutuneen tilan saavuttamiseksi.

Myös valeriaanakapseleita voidaan käyttää päivittäin tai tarvittaessa.

Yhteenveto

Valeriaana on kasviperäinen lääke, joka on tutkimuksissa osoittautunut lupaavaksi lääkkeeksi unettomuuteen, ahdistukseen, mahdollisesti masennukseen sekä vaihdevuosiin liittyviin kuumiin aaltoihin. Sen uskotaan vaikuttavan GABA- ja serotoniini-nimisten välittäjäaineiden toimintaan, jotka molemmat ovat osallisia uneen ja mielialaan.

Muista, että myös luonnontuotteet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia ja arvaamattomia reaktioita, jos käytät jotain muuta lääkettä. Keskustele aina terveydenhuollon asiantuntijan kanssa ennen uuden lääkeyrtin aloittamista.

Harvinaisissa tapauksissa valeriaana voi aiheuttaa maksavaurioita. Sinun ei pidä ottaa valeriaanaa, jos olet raskaana, imetät, juot paljon tai sinulla on maksasairaus. Älä anna sitä lapsille.

Voit ostaa valeriaanajuurta kapseleina, jauheena tai nestemäisessä muodossa. Kuivattua juurta, jota löytyy suoraan luonnosta, voi käyttää teen valmistukseen.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että valeriaana voi olla hyödyllinen stressin ja ahdistuksen hallinnassa, mutta sitä tulee käyttää vastuullisesti ja lääkärin ohjeiden mukaan.

Vastuuvapauslauseke:
Sivusto sisältää ainoastaan yleistä tietoa, eikä ole millään tavoin korvike valtuutetun lääkärin mielipiteille. Varmista aina ennen yrttien nauttimista asiantuntijalta (esim. lääkäriltäsi) kokeilun turvallisuus!

Similar Posts

One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *