Tältä sivulta löydät kätevän puriini taulukon, joka sisältää yleisimpiä ruoka-aineita sekä sen, että onko niissä korkea puriinipitoisuus vai ei. Huomioithan, että taulukko on suuntaa-antava, ja yksilölliset ruokavaliosuositukset voivat vaihdella. On aina hyvä keskustella lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa ennen merkittäviä muutoksia ruokavaliossa.

Puriinipitoisuustaulukko

Puriinipitoisuustaulukko

Ruoka-ainePuriinipitoisuus
AhvenMatala
AnanasMatala
AppelsiiniMatala
BanaaniMatala
BroileriKohtalainen
HerneetKorkea
JogurttiMatala
KahviMatala
KananmunaMatala
KalkkunaKorkea
KauraMatala
KirsikatMatala
LampaanlihaKorkea
LinssitKohtalainen
LohiKohtalainen
MaitoMatala
Maksa, munuaiset, kateenkorvaErittäin korkea
MantelitMatala
MarjatMatala
NaudanlihaKorkea
OmenaMatala
Oluet ja alkoholijuomatErittäin korkea
ParsakaaliMatala
ParsaKohtalainen
PinaattiKohtalainen
PerunaMatala
Riisi (valkoinen)Matala
SardiinitErittäin korkea
Silli, anjovis, makrilliErittäin korkea
SimpukatKohtalainen
SianlihaKorkea
Sokeriset virvoitusjuomatKohtalainen
SoijapavutKohtalainen
TonnikalaKohtalainen
TeeMatala

Mitä ovat puriinit?

Puriinit ovat elimistön soluissa esiintyviä luonnollisia yhdisteitä, jotka osallistuvat muun muassa DNA:n ja RNA:n muodostumiseen sekä energianvälitykseen. Ravinnosta saatavat puriinit imeytyvät tehokkaasti ja muuttuvat nopeasti virtsahapoksi. Kun virtsahapon pitoisuus veressä nousee liian korkeaksi, se voi kiteytyä nivelissä aiheuttaen kivuliaan kihtikohtauksen. Siksi kihtiä sairastavien on suositeltavaa rajoittaa puriinipitoisten ruokien, kuten sisäelinten, tiettyjen kalojen ja äyriäisten, sekä alkoholin käyttöä.

Katso myös:
Kuitupitoisuus taulukko
Vitamiini ja -mineraalipitoisuus taulukko

Lähteet:
https://reumaliitto.fi/reuma-aapinen/kihti-ja-ravinto/
https://www.duodecimlehti.fi/duo92489