/

Piharatamo

Piharatamo (tieteellinen nimi: Plantago major) kasvaa kaikkialla; parkkipaikoilla, pihoilla ja leikkikentillä.

Sitä pidetään usein vain laajalle levinneenä rikkaruohona, mutta monet varmasti ovat käyttäneet sitä, tai kuulleet sitä käytettävän esimerkiksi haavojen hoidossa.

Piharatamoa onkin käytetty perinteisessä lääketieteessä jo vuosisatojen ajan (1).

Piharatamo sisältää runsaasti kasviyhdisteitä, jotka voivat vähentää tulehduksia, parantaa ruoansulatusta ja edistää haavojen paranemista.

Näitä terveysvaikutuksia on myös tutkittu jonkun verran, mutta lisää tutkimusta tarvitaan.

Lue alta lisää piharatamon käytöstä lääkekasvina ja sitä tukevista tutkimuksista!

Piharatamo saattaa vähentää kehon tulehdusta

On tutkimuksia, joissa on osoitettu että piharatamo voi auttaa vähentämään tulehdusta.

Erityisesti sen lehdet sisältävät useita tulehdusta ehkäiseviä yhdisteitä, kuten flavonoideja, terpenoideja, glykosideja ja tanniineja (1).

Eräässä rottatutkimuksessa havaittiin, että piharatamo-uutteen nauttiminen vähensi useita maksavaurion aiheuttamia tulehduksen merkkiaineita (2).

Toisessa eläinkokeessa tehtiin samankaltaisia havaintoja, ja siinä raportoitiin, että piharatamo-uute vähensi merkittävästi tulehdusta ja maksaentsyymejä, ja näin auttoi suojaamaan maksavaurioilta (3).

Näiden hyötyjen varmistamiseksi vaaditaan kuitenkin lisää kokeita myös ihmisillä.

Lue täältä lisää muista tulehdusta vähentävistä yrteistä.

Piharatamo saattaa auttaa haavoja parantumaan

Joidenkin tutkimusten mukaan piharatamo voi auttaa haavoja parantumaan estämällä mikrobien kasvua, vähentämällä tulehdusta ja lievittämällä kipua (1).

40 ihmisellä tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että aloe veraa ja piharatamoa sisältävän geelin levittäminen auttoi parantamaan jalkojen haavautumia (2).

Tästä tutkimuksesta on kuitenkin vaikea tehdä johtopäätöksiä piharatamon vaikutuksista, koska siinä käytettiin myös aloe veraa.

Piharatamoa on pitkään käytetty haavojen parantamiseen, mutta hyvää tieteellistä näyttöä sen toimivuudesta ei vielä ole.

Se voi olla avuksi ruoansulatusongelmiin

Piharatamon siemenissä ja lehdissä olevien yhdisteiden on osoitettu lievittävän tiettyjä ruoansulatusongelmia (1).

Erityisesti sen siemenet sisältävät psylliumia, joka on kuitutyyppi, jota käytetään usein luonnollisena laksatiivina. Psyllium imeyttää suolistossa olevaa vettä ja voi helpottaa suolen toimintaa huomattavasti, ilman ilmavaivojen lisääntymistä (2).

Erään katsauksen mukaan piharatamon lehdet voivat myös hidastaa ruoansulatuskanavan liikettä, mikä voi edistää suoliston säännöllisyyttä ja auttaa ripulin hoidossa (3).

Piharatamo on loistava apu hyönteisten pistoksiin

Piharatamo on erinomainen lääke hyönteisten puremiin ja pistoksiin.

Voit koittaa nopeasti painaa piharatamon lehden hyönteisen tai nokkosen piston päälle ja mahdollisesti estää kutisevien, punaisten paukamien ilmaantumisen! (1)

Se saattaa auttaa hengitystieinfektioihin

Piharatamo auttaa vähentämään limaneritystä hengitysteissä, mikä tekee siitä hyödyllisen vilustumisen, poskiontelotulehduksen, keuhkojen ja keuhkoputkien allergisten sairauksien, kuten heinänuhan ja astman, hoidossa.

Koska sillä on myös antiseptisiä ominaisuuksia, sitä voidaan käyttää apuna myös kurkkukipuun, nielurisatulehdukseen ja yskään (1).

Piharatamon käyttö

Jos pihallasi kasvaa piharatamoa, on helpointa nauttia sen lehtiä eri ruuissa ja salaateissa.

Huolellisen huuhtelun jälkeen nuoria lehtiä voi syödä raakana tai keitettynä. Koska vanhemmat lehdet ovat yleensä sitkeämpiä, ne sopivat ehkä paremmin keitettyihin ruokiin, kuten keittoihin, muhennoksiin ja paistoksiin.

Voit myös kuivata piharatamon lehtiä ja keitellä niistä teetä.

Käyttöön iholla voit kuivata lehdet ja sekoittaa ne haluamaasi öljyyn, kuten kookos-, auringonkukka-, oliivi- tai manteliöljyyn.

Kuivattua piharatamoa voi myös lisätä ihonhoitotuotteisiin, kuten huulirasvoihin ja voiteisiin.

Muista kuitenkin kerätä lehdet sellaisesta paikasta, jossa ne eivät ole päässeet altistumaan hyönteismyrkyille, pakokaasuille ym.

Vastuuvapautuslauseke:
Yrttitohtori.fi sivusto sisältää ainoastaan yleistä tietoa, eikä ole millään tavoin korvike valtuutetun lääkärin mielipiteille. Varmista aina ennen yrttilääkinnän kokeilua asiantuntijalta (esim. lääkäriltäsi) kokeilun turvallisuus!

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *