Yrttien kuivaus

Kuivattuja yrttejä puisella pöydällä.

Yrttien kuivaus, eli niiden säilöminen kuivaamalla on yksinkertainen tekniikka, joka parantaa niiden säilyvyyttä. Tässä menetelmässä lehdet, kukat tai siemenet altistetaan lämpimälle ja kuivalle ilmalle, ja yrtit säilytetään hyvin tuuletetussa tilassa, kunnes kosteus haihtuu. Aurinkokuivausta kannattaa yleensä välttää, sillä se voi johtaa maku- ja värinmenetyksiin.

Optimaalisen tuloksen saat, kun poimit yrtit juuri ennen kukkien avautumista, mieluiten puhkeamisvaiheessa. Käsittele yrttejä varovasti vaurioiden välttämiseksi, äläkä anna niiden olla auringossa ilman valvontaa sadonkorjuun jälkeen. Huuhtele yrtit kylmällä vedellä, ravistele varovasti ylimääräinen kosteus pois ja hävitä kaikki huonot, likaantuneet tai ”pilaantuneen” näköiset lehdet ja varret.

Herkkälehtiset yrtit, kuten basilika, oregano, tarragon, sitruunamelissa ja minttu, joiden kosteuspitoisuus on suurempi, hyötyvät vaihtoehtoisista kuivausmenetelmistä. Ne voi esimerkiksi laittaa paperipussiin, repäistä reikiä tuuletusta varten ja ripustaa pussin ilmankierron mahdollistamiseksi. Toinen tapa on kuivata lehdet erikseen, mikä on erityisen tehokasta korkeassa ilmankosteudessa. Lehdet asetetaan paperipyyhkeille, pinotaan kerroksittain ja annetaan kuivua huoneenlämmössä, jolloin väri säilyy hyvänä.

Yrttien kuivaus mikrossa

Mikroaaltouuni on nopea vaihtoehto pienille määrille – noudata mikroaaltouunin ohjeita asianmukaisen kuivauksen varmistamiseksi.

Laita pieni määrä yrttejä lautaselle, ja laita mikro päälle aina n. 5-10 sekunniksi kerrallaan. Kokeile murskata yrttejä välillä sormilla. Kun ne murenevat nätisti, tiedät että ne ovat kuivia.

Yrttien kuivaus uunissa

Ota leivinpaperi, ja aseta sen päälle yrtit, jotta ne eivät tartu uunipeltiin/vuokaan. Myös silikoniset astiat toimivat erittäin hyvin.

Laita uuni pienelle lämmölle ja ”paista” noin 30 minuuttia. Tiedät, että lehdet ovat kuivuneet, kun ne murenevat helposti kädessä.

Lopuksi

Kun lehdet ovat rapeita ja murenevat helposti, ne ovat valmiita pakattaviksi. Kuivatut yrtit, jotka säilytetään ilmatiiviissä astioissa viileässä, kuivassa ja pimeässä tilassa, voidaan säilyttää kokonaisina tai karkeasti murskattuna.

Huomaa, että kuivatut yrtit ovat 3-4 kertaa voimakkaampia kuin tuoreet. Kun korvaat resepteissä tuoreet yrtit kuivatuilla yrteillä, käytä 1/4-1/3 ilmoitetusta määrästä.

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *