Kversetiinin terveysvaikutukset

Kversetiini on flavonoidi, jota löytyy monista kasveista ja elintarvikkeista, kuten punaviinistä, sipulista, vihreästä teestä, omenoista ja marjoista.

Kversetiinillä on antioksidanttisia ja anti-inflammatorisia vaikutuksia, jotka saattavat vähentää turvotusta, tappaa syöpäsoluja, hallita verensokeria ja ehkäistä sydänsairauksia (1).

Kversetiiniä käytetään yleisimmin sydän- ja verisuonitauteihin ja syövän ehkäisyyn. Sitä käytetään myös niveltulehdukseen, virtsarakon tulehduksiin ja diabetekseen, mutta useimpien näiden käyttötarkoitusten tueksi ei ole vahvaa tieteellistä näyttöä.

Kversetiinin terveysvaikutukset pähkinänkuoressa

 1. vähentää tulehdusta
 2. saattaa helpottaa allergiaoireita
 3. estää syövän syntyä ja kasvua
 4. vähentää riskiä sairastua kroonisiin aivosairauksiin
 5. laskee verenpainetta
 6. auttaa nuorentamaan soluja
 7. auttaa verensokerin kontrolloinnissa

Syvennytään näihin terveysvaikutuksiin hieman perusteellisemmin alla.

1. Kversetiini hillitsee tulehdusta

Tutkimukset osoittavat, että kversetiini voi auttaa vähentämään tulehdusta.

Koeputkitutkimuksissa kversetiini vähensi tulehduksen merkkiaineita ihmissoluissa, mukaan lukien: tuumorinekroositekijä alfa (TNFα) ja interleukiini-6 (IL-6) (1, 2).

Kahdeksan viikkoa kestäneessä tutkimuksessa, johon osallistui 50 nivelreumaa sairastavaa naista, havaittiin, että osallistujien, jotka ottivat 500 mg kversetiiniä, kokivat varhaisen aamun jäykkyyden, aamukivun ja toiminnan jälkeisen kivun vähentyneen merkittävästi (3).

Heillä olivat myös vähentyneet tulehduksen merkkiaineet, kuten TNFα, verrattuna lumelääkettä saaneisiin (4).

Vaikka nämä tutkimukset ovat lupaavia, tarvitaan vielä lisää ihmistutkimuksia, jotta voidaan oppia lisää kversetiinin tulehdusta vähentävistä vaikutuksista.

(Lue lisää muista tulehdusta poistavista yrteistä.)

2. Kversetiini saattaa helpottaa allergiaoireita

Koeputkissa kversetiinin on todettu estävän immuunisoluja vapauttamasta histamiineja, jotka ovat allergisia reaktioita aiheuttavia kemikaaleja. (1)

Tämän seurauksena tutkijat uskovat, että kversetiini voi auttaa vähentämään allergiaoireita, kuten nuhaa, vuotavia silmiä, nokkosihottumaa sekä kasvojen ja huulten turvotusta. Vielä ei kuitenkaan ole todisteita siitä, että se toimii ihmisillä.

3. Kversetiini estää syövän syntyä ja kasvua

Antioksidanttisuutensa ansiosta, kversetiinillä voi olla syöpään auttavia ominaisuuksia.

Eräässä koeputki- ja eläinkokeiden katsauksessa kversetiinin havaittiin tukahduttavan solujen kasvua ja aiheuttavan solukuolemaa eturauhassyöpäsoluissa (1).

Vaikka tutkimukset ovat lupaavia, tarvitaan lisää kokeita ihmisillä, jotta sitä voitaisiin suositella vaihtoehtoiseksi hoidoksi syöpään.

4. Kversetiini vähentää riskiä sairastua kroonisiin aivosairauksiin

Tutkimukset viittaavat siihen, että kversetiinin antioksidanttiset ominaisuudet voivat auttaa suojaamaan aivojen rappeutumishäiriöiltä, kuten Alzheimerin taudilta ja dementialta (1).

Meille suomalaisille rakkaan, kahvin, juominen on pitkään yhdistetty pienempään riskiin sairastua Alzheimerin tautiin, mutta tutkimukset ovat osoittaneet, että kofeiinin sijasta kversetiini onkin se yhdiste, joka on pääasiallisessa vastuussa sen mahdollisista suojaavista vaikutuksista (2).

Ja vaikka nämä havainnot ovatkin lupaavia, tarvitaan lisää tutkimuksia ihmisillä!

5. Kversetiini laskee verenpainetta

Eräässä meta-analyysissa saadut tulokset osoittivat, että kversetiinilisällä oli tilastollisesti merkitsevä vaikutus verenpaineen alenemiseen, joka mahdollisesti rajoittui tai oli suurempi, kun annos oli > 500 mg/vrk. (1)

Lisätutkimukset ovat kuitenkin tarpeen näiden tulosten kliinisen merkityksen ja kversetiinin mahdollisen käytön selvittämiseksi verenpainelääkityksen lisänä.

6. Kversetiini auttaa taistelemaan ikääntymistä vastaan

Koeputki- ja eläintutkimukset viittaavat siihen, että kversetiini voi auttaa nuorentamaan tai poistamaan ikääntyviä soluja ja vähentämään ikääntymisen merkkejä (1, 2, 3).

Myös tässä asiassa tarvitaan kuitenkin paljon lisää tutkimusta, eli vielä ei uskalla sanoa, että kversetiini olisi ihmelääke ikääntymistä vastaan.

7. Kversetiini auttaa kontrolloimaan verensokeria

Ihmisillä ja eläimillä tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että yhdiste voi alentaa paastoverensokeriarvoja ja suojata diabeteksen komplikaatioilta (1).

Kversetiini stimuloi solujen glukoosinottoa ja vähentää hyperglykemiaa. Se säätelee glukoosiaineenvaihduntaan liittyviä keskeisiä signaalireittejä sekä vähentää oksidatiivista stressiä ja parantaa insuliiniresistenssiä (2).

Kversetiinin haitat ja sivuvaikutukset

Kversetiiniä pidetään yleisesti ottaen turvallisena (1).

Yleisimpiin haittoihin ja sivuvaikutuksiin kuuluu (2):

 • Vatsakipu
 • Ummetus
 • Päänsärky
 • Allergiset reaktiot
 • Tunnottomuus ja pistely
 • Hengenahdistus (suonensisäisesti käytettynä)
 • Pahoinvointi ja oksentelu (suonensisäisesti käytettynä)
 • Munuaisvaurio (laskimonsisäinen käyttö yli 945mg/m2)

Jos olet yliherkkä kversetiinille tai jos sinulla on muita terveydellisiä ongelmia, ota yhteyttä lääkäriisi ennen kuin aloitat kversetiinin käytön.

Muista, että kversetiinin saannin lisääminen ruoanlaiton yhteydessä tai kapseleina tai jauheena saatavan lisäaineen muodossa ei välttämättä ole aina turvallista tai tehokasta.

Ennen kuin aloitat uuden lisäravinteen käytön, on tärkeää neuvotella lääkärisi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Mistä kversetiiniä saa?

Kversetiiniä voi ostaa lisäravinteena, tai saada suoraan ravinnosta.

*Täältä voit ostaa korkealaatuista, Japanin pagodipuun kukista eristettyä kversetiiniä, ilmaisella toimituksella.

Hyvät kversetiinin lähteet elintarvikkeissa:

 • sitrushedelmät
 • omenat
 • päärynät
 • parsakaali
 • sipulit
 • basilika
 • timjami
 • rosmariini
 • persilja
 • salvia
 • teet (erityisesti vihreä tee)
 • punaviini
 • oliiviöljy
 • viinirypäleet
 • tummat kirsikat
 • mustikat
 • karhunvatukat

Kversetiinin terveysvaikutukset näyttävät olevan moninaiset, mutta monessa asiassa tutkimusta tarvitaan vielä runsaasti lisää.

Paras tapa saada kversetiinin hyödyt onkin monipuolinen ruokavalio, joka sisältää esimerkiksi runsaasti sitrushedelmiä, oliiviöljyä ja mustikoita.

Myös lasillinen hyvää punaviiniä maistuu silloin tällöin, ainakin Yrttitohtorille!

Vastuuvapautuslauseke:
Yrttitohtori.fi sivusto sisältää ainoastaan yleistä tietoa, eikä ole millään tavoin korvike valtuutetun lääkärin mielipiteille. Varmista aina ennen yrttilääkinnän kokeilua asiantuntijalta (esim. lääkäriltäsi) kokeilun turvallisuus!

(Tämä artikkeli sisältää *affiliatelinkkejä. Kun ostat tuotteita linkkien kautta, yrttitohtori.fi saa pienen komission, joka auttaa kehittämään sivustoa. Tämä ei maksa sinulle mitään ylimääräistä!)

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *