siiliorakas

Siiliorakas eli Lion’s Mane

Siiliorakas (tieteellinen nimi: Hericium erinaceus), tunnetaan myös esimerkiksi nimellä lion’s mane, on suuri, valkoinen, pörröinen sieni, joka muistuttaa ulkonäöltään hieman urosleijonan harjaa.

Sitä käytetään sekä ruokakulttuurissa että lääketieteessä Aasian maissa, kuten Kiinassa, Intiassa, Japanissa ja Koreassa (1).

Siiliorakasta voi nauttia raakana, kypsennettynä, kuivattuna tai teeksi haudutettuna. Siiliorakasuutetta käytetään usein myös lääkinnällisiin tarkoituksiin ja ominaisuuksiensa takia se voidaan laskea myös nootropiiniksi.

Siiliorakkaan terveysvaikutukset

siiliorakas eli lion's mane kädessä

1. Siiliorakkaalla on tulehdusta lievittäviä sekä antioksidatiivisia vaikutuksia

Monet terveysongelmat, kuten sydänsairaudet ja autoimmuunisairaudet (esim. niveltulehdus), johtuvat kehon kroonisesta tulehduksesta.

Siiliorakkaassa on runsaasti tietyn tyyppisiä hiilihydraatteja, joita kutsutaan oligosakkarideiksi.

Niillä on monia kriittisiä biologisia toimintoja, kuten antioksidatiivisia ja kasvaimia torjuvia vaikutuksia.

Niillä on myös immuniteettia stimuloivia toimintoja, ja nämä kaikki yhdessä vähentävät tällaisten sairauksien tulehduksellisia vaikutuksia.

Useiden sienityyppien antioksidanttisten ominaisuuksien ymmärtämiseksi tehdyissä tutkimuksissa havaittiin, että siiliorakkaalla on neljänneksi voimakkain antioksidanttinen aktiivisuus.

Jotkin tutkimukset ovat osoittaneet myös siiliorakkaan hyötyjä liikalihavuuden torjunnassa, vähentämällä rasvakudoksen tulehduksen vaikutusta (2).

Lue muista tulehdusta poistavista kasveista täältä.

2. Siiliorakas saattaa suojata dementialta

Tutkimuksissa on havaittu, että siiliorakkaat sisältävät kahta erityistä yhdistettä, jotka voivat stimuloida aivosolujen kasvua: herisiinoneja ja erinaciineja (1).

Lisäksi eläinkokeissa on havaittu, että siiliorakas saattaa auttaa suojaamaan Alzheimerin taudilta, rappeuttavalta aivosairaudelta, joka aiheuttaa etenevää muistinmenetystä.

Itse asiassa siiliorakkaan ja sen uutteiden on osoitettu vähentävän hiirten muistinmenetyksen oireita sekä ehkäisevän Alzheimerin taudin aikana aivoihin kertyvien amyloidi-beta-plakkien aiheuttamia hermosolujen vaurioita (2, 3, 4).

Vaikka tutkimuksissa ei ole analysoitu, onko siiliorakkaasta hyötyä Alzheimerin taudin hoidossa ihmisillä, se näyttää lisäävän henkistä toimintakykyä.

Tutkimuksessa, jossa tutkittiin iäkkäitä aikuisia, joilla oli lievä kognitiivinen heikkeneminen, havaittiin, että 3 gramman jauhetun siiliorakkaan nauttiminen päivittäin neljän kuukauden ajan, paransi merkittävästi henkistä toimintakykyä, mutta nämä hyödyt katosivat, kun lisäravinteen nauttiminen lopetettiin (5).

Täytyy kuitenkin muistaa, että suurin osa tutkimuksista on tehty eläimillä ja lisää tutkimustietoa siiliorakkaan vaikutuksesta ihmisiin tarvitaan.

3. Siiliorakas saattaa pienentää sydäntautiriskiä

Sydänsairauksien tärkeimpiä riskitekijöitä ovat lihavuus, korkeat triglyseridipitoisuudet, suuri määrä hapettunutta kolesterolia ja lisääntynyt taipumus saada verihyytymiä.

Tutkimukset osoittavat, että siiliorakasuute voi vaikuttaa joihinkin näistä tekijöistä ja vähentää sydänsairauksien riskiä.

Rotilla ja hiirillä tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että siiliorakasuute parantaa rasva-aineenvaihduntaa ja alentaa triglyseridipitoisuuksia (1).

4. Auttaa lievittämään lieviä masennuksen ja ahdistuksen oireita

Vaikka ahdistuneisuuteen ja masennukseen on monia syitä, krooninen tulehdus voi olla merkittävä tekijä.

Uusissa eläintutkimuksissa on havaittu, että siiliorakasuutteella on tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia, jotka voivat vähentää ahdistuksen ja masennuksen oireita hiirillä (1, 2).

Muissa eläinkokeissa on havaittu, että siiliorakasuute voi myös auttaa uudistamaan aivosoluja ja parantamaan hippokampuksen, muistojen ja tunnereaktioiden käsittelystä vastaavan aivojen alueen, toimintaa (1, 2).

Tutkijat uskovat, että hippokampuksen parantunut toiminta voi selittää ahdistuneen ja masentuneen käyttäytymisen vähenemisen siiliorakasuutetta saaneilla hiirillä.

On myös tehty eräs pieni vaihdevuosi-ikäisillä naisilla tehty tutkimus, jossa havaittiin, että siiliorakasta sisältävien keksien syöminen päivittäin yhden kuukauden ajan auttoi vähentämään itse raportoituja ärtymyksen ja ahdistuksen tunteita (3).

Nämäkin tutkimukset ovat lupaavia, mutta lisää tutkimusta ehdottomasti tarvitaan.

5. Siiliorakas saattaa tehostaa immuunijärjestelmää

Eläintutkimukset osoittavat, että siiliorakas voi lisätä immuniteettia lisäämällä suoliston immuunijärjestelmän toimintaa, joka suojaa elimistöä suolen tai nenän kautta suolistoon pääseviltä taudinaiheuttajilta (1).

Eräässä tutkimuksessa on jopa havaittu, että päivittäinen siiliorakasuutteen lisääminen lähes nelinkertaisti sellaisten hiirten eliniän, joihin oli ruiskutettu tappava annos salmonellabakteereja (2).

Siiliorakkaan immuunijärjestelmää vahvistavat vaikutukset ovat hyvin lupaavia, mutta lisää tutkimusta tarvitaan.

Siiliorakkaan turvallisuus

Ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa ei ole tutkittu siiliorakkaan tai sen uutteen sivuvaikutuksia, mutta pääsääntöisesti ne vaikuttavat turvallisilta.

Rotilla ei ole havaittu haittavaikutuksia, vaikka annokset olisivat olleet niinkin suuria kuin 2,3 grammaa painokiloa kohti (5 grammaa kiloa kohti) päivässä yhden kuukauden ajan tai pienempiä annoksia kolmen kuukauden ajan (1).

Kaikkien, jotka ovat allergisia tai herkkiä sienille, tulisi kuitenkin välttää siiliorakasta, koska se on sienilaji.

Vastuuvapautuslauseke:
Yrttitohtori.fi sivusto sisältää ainoastaan yleistä tietoa, eikä ole millään tavoin korvike valtuutetun lääkärin mielipiteille. Varmista aina ennen yrttilääkinnän kokeilua asiantuntijalta (esim. lääkäriltäsi) kokeilun turvallisuus!

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *